Youtube haberciliğinde seçilen konular: “Cüneyt Özdemir İle gündem” örneği - Dolmacı Durukan, Emine; Eşidir, Osman Vedüd; Bak, Gökhan (My University, 2023)
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iletişim ve özelde gazetecilik, geleneksel mecralardan dijital mecralara taşınmıştır. Gazeteciliğin en önemli unsurlarından biri olan habercilik de artık dijital mecralarda kendisine geniş bir yer bulmaktadır. Bu araştırmada 20’li yaşların başında mesleğe başlamış hem bireysel olarak hem de içinde bulunduğu ekiple birlikte önemli televizyon programları ve haber programlarına imza atmış, bir televizyon gazetecisi olan Cüneyt Özdemir’in Youtube üzerindeki gazetecilik anlayışı ele alınmıştır. Youtube ortamına taşınan gazeteciliğin haber konularını araştırmak amacıyla yapılan çalışmada, “Cüneyt Özdemir ile Gündem” programı 7-21 Kasım 2022 tarihleri arasında incelenerek, Youtube gazeteciliğinin haber konuları üzerine bir fotoğraf ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırma kapsamında incelenen tarih aralığında, 11 program farklı değişkenlere göre değerlendirilmiştir. Ele alınan 11 program; video kapağı, metin başlığı, etiketler, konu değişkenleri açısından içerik analizine tabi tutulmuştur. Programlarda politika, toplum, ekonomi, dış politika, iş dünyası, magazin, çevre, sağlık, moda, turizm, kültür-sanat, spor, teknoloji ve bilim olmak üzere 14 ayrı konu üzerinden yayınlar yaptığı sonucuna varılmıştır. Nitel araştırma yöntemi tercih edilerek içerik analizi yapılan araştırma sonucunda ise haber konularında yüzde 45 oranında politika gündemlerinin ön plana çıktığı, politika konusunu toplum, dış politika ve ekonomi konularının takip ettiği görülmüştür. Politik gündemin çok hızlı değiştiği ve gelişmelerin üst üste yaşandığı Türkiye’de, halkın büyük bir kesiminin günlük sohbetlerde dahi ilgilendiği konuların başında politika gelmektedir. Bu yönüyle halkın en çok konuştuğu, ilgilendiği alanla alakalı yayınlar yapılması halkın gündemiyle örtüşmektedir. Ancak son yıllarda özellikle pandemi sonrasında ağırlığını hissettiren ekonomik sorunlar, halkın en önemli gündemini, politikadan önce ekonomi alanına çekmiştir. Yayınlarda bu konunun dördüncü sırada kalması da bir eksiklik olarak değerlendirilmiştir.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Cüneyt Özdemir; Gazetecilik; Youtube; Yeni medya; Youtube gazeteciliği