KRONİK DELTA İNFEKSİYONUNUN DEMOGRAFİK KLİNİKOPATOLOJİK VE SEROLOJİK BULGULARININ KRONİK VİRAL B HEPATİT İNFEKSİYONU İLE KARŞILAŞTIRILMASI - GÖZEL, NEVZAT (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmanın amacı, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği'nde takip edilmekte olan kronik hepatit B'li hastalarda delta hepatiti prevalansını saptamak ve delta hepatiti olan hastalarımızın epidemiyolojik ve klinik özelliklerini değerlendirmektir.Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği'nde 2005-2009 yılları arasında kronik viral hepatit B tanısı ile takip edilen 282 hasta değerlendirildi.Tüm hastalarda hepatit belirteçleri, tam kan sayımı, biyokimya, biyopsi yapılanlarda karaciğer histolopatolojisi, anti-HDV antikoru bakıldı. Anti-HDV pozitif tespit edilen 128 hastanın 116 tanesinde HDV RNA PCR yöntemiyle çalışıldı.Kronik hepatit B infeksiyonu nedeni ile takip ettiğimiz hastalarımızda Anti-HDV pozitifliği % 45.5 (128/282) olarak saptandı. Anti-HDV pozitif hastaların ortalama yaşı 48.65±13.38 olup anti-HDV negatif hastaların ortalama yaşı 46.66±14.63 idi (p= 0.23). Anti-HDV pozitif hastaların(n=128) ortalama AKŞ, AST, Tbil, LDH, GGT, Tprot değerlerinde anti-HDV negatif hastalara (n=154) göre istatistiksel olarak anlamlı fark görülmez iken ALT, Alb, PTZ, Hb, Plt değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi. Anti-HDV pozitifliği olan 128 hastanın [86 E (% 67.2); 42 K (% 32.8)], 116'sında HDV RNA PCR yöntemi ile çalışıldı, bu hastaların 66'sında (% 56.9) HDV RNA pozitif saptandı. Tüm Hepatit B olgularımız göz önüne alındığında HDV RNA pozitifliği % 23.4 (66/282) olarak bulundu. Anti-HDV pozitifliği saptanan hastalarda aile öyküsü, diş tedavisi öyküsü, cinsel bulaş ve iv ilaç kullanım öyküsü sırasıyla % 60.2, % 65.2, % 4.7, % 7, % 3.1 iken anti-HDV negatif hastalarda bu değerler sırasıyla % 73.9, % 58.2, % 7.2, % 8.5, % 0.5 olarak görüldü. Karaciğer biyopsi örneklerinin değerlendirilmesinde Anti-HDV pozitif hastalar ile Anti-HDV negatif hastalar arasında histolojik aktivite indeksi (HAİ) açısından istatistiksel anlamlı ölçüde fark görülmedi ancak anti-HDV pozitif hastaların fibrozis skorları anti-HDV negatif hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (sırasıyla 2.51±0.88 ve 2.12±1,11 p=0.027).Bölgemizde kronik hepatit B infeksiyonuna delta hepatiti oldukça sık eşlik etmektedir. Aile içi bulaş delta infeksiyonu için önemli bir risk faktörü olarak görünmektedir. Delta infeksiyonu düşük albumin, uzamış PTZ ve düşük trombosit değerleri ile yüksek fibrozis skoru gibi olumsuz hastalık parametreleri ile seyretmektedir.Anahtar kelimeler: Kronik hepatit B, hepatit delta virüsu, siroz

Hepatitis delta virus (HDV) is a serious cause of liver related morbidity and mortality. Coexistent infection with HDV tends to aggravate the course of hepatitis B virus (HBV) associated liver disease. The aim of this study was to determine the prevalence of HDV infection among patients chronically infected with HBV in Elazig region which is located in Eastern Turkey.A group of 282 chronic HBV infected patients was investigated for the study. Anti-HDV seropositivity was investigasted in all patients. The anti-HDV positive cases were further tested for HDV RNA. Severity of liver disease was assessed by liver biopsy.Of 282 chronic HBV cases 192 were males (68,1%) and 90 were females (31,9%). The mean age was 43,8±12,7 (between 18 and 73 years). Anti-HDV was positive in 45,5% of the patients (128/282). Among the 128 anti-HDV positive cases 116 were checked for HDV RNA and 56,9% were positive (66/116). Chronic HDV infection rate was at least 23,4% in the whole study group (66/282). There were 83 cirrhotic patients (29,4%) in the study group. Anti-HDV and HDV RNA seroprevalence was higher in the cirrhotic group (61,4% and 42,2%, respectively).No significant relationship was found between anti-HDV seropositivity and demographic factors such as age, sex, and operation or transfusion history except family history. HDV RNA positive patients had significantly higher ALT and lower albumin levels when compared to HDV RNA negative cases. HDV RNA positive patients had also significantly higher fibrosis stage.These findings demonstrated that HDV infection is endemic and still a serious problem in Elazig region of Eastern Turkey. HDV infection seems significantly related to the family exposure and increases the risk of severe liver fibrosis in this region .Key words: Chronic hepatitis B, hepatitis delta virus, cirrhosis.
Comparison of demographical, clinicopathological and serological characteristics of chronic delta infection with chronic viral hepatitis B infection
Keywords: Gastroenteroloji