PERİODONTİTLİ HASTALARDA HERPESVİRÜSLERİN GÖRÜLME SIKLIĞININ PZR İLE BELİRLENMESİ - DİLEK, AZİZ RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Yakın zamanlarda yapılan çalışmalarda herpesvirüslerle periodontitis şiddeti arasındaki ilişki ortaya konmuştur. Bu çalışmalar hastalığın etyopatogenezinin daha ayrıntılı olarak anlaşılması yönündeki çalışmalara katkı sağlamıştır. Mevcut çalışmada periodontitisli hastalardan alınan subgingival krevikular sıvı örneklerinde farklı herpesvirüslerin (herpes simpleks virüs tip 1 ve 2; HSV-1 ve HSV-2, Epstein?Barr virüs; EBV ve insan sitomegalovirüs; HCMV) varlığının araştırılması ve bu hastalardaki herpesvirüs sıklığı ile, periodontitisin seyrini belirlemede önemli olan, plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ) ve cep derinliği (CD) gibi parametreler arasında bir ilişki olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu amaçla, 2007 yılında Elazığ Diş Hastanesi Periodontoloji Kliniğine başvuran periodontitisli 52 hastadan ve periodontitis yönünden sağlıklı 20 bireyden paper pointler periodontal ceplere yerleştirilerek krevikular sıvı örnekleri alındı. Daha sonra, bu örneklerden DNA izolasyonları gerçekleştirildi. Elde edilen DNA'lar ve dört herpesvirüse özgül primerler kullanılarak polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) uygulandı.PZR sonuçlarına göre, 52 periodontitisli hasta örneğinin %61.5'inde EBV, %53.8'ünde CMV, %32.6'sında HSV-1 ve %25'inde HSV-2 pozitifliği tespit edildi. Sağlıklı kişilerde ise %20'sinde EBV, %10'unda CMV, %10'unda HSV-1 ve %5'inde ise HSV-2 pozitifliği belirlendi. EBV varlığı ile klinik parametler kıyaslandığında; hastaların Pİ, Gİ ve CD ile EBV varlığı arasında pozitif bir korelasyon tespit edildi (spearman's rho). Hastalıklı gruptaki CMV varlığı ile klinik parametreler kıyaslandığında CMV varlığı ile Pİ ve CD arasında pozitif bir korelasyon tespit edilirken gingival indeks ile bir korelasyona rastlanmadı. Hem HSV-1 hem de HSV-2 varlığı ile klinik parametreler arasında bir ilişki belirlenmedi.Sonuç olarak, periodontitisler ve bunların klinik seyirleri ile EBV ve CMV arasında kuvvetli, HSV'lar ile de zayıf bir etyolojik ilişkinin olduğu kanaatine varılmıştır.

Recently a relation was revealed between herpesvirus and severity of periodontitis. This studys contribute to understand etiopathogenesis of periodontitis. The aim of this study was to determine prevalence of herpesvirus (Herpes simpleks virus tip 1 ve 2 (HSV-1,2), Epstein?Barr virus (EBV), Cytomegalovirus (CMV)) in crevicular fluid sample which were taken patients with periodontitis and to reveal a relation between clinic paremeter (plak indeks; PI, gingival indeks; GI and probing depth; PD) and present of herpesvirus.For this aim, as sample; 52 patients with periodontitis and 20 healthy persons who attend to periodontology clinic of Elazığ Tooth Hospital were accepted in 2007. Crevicular fluid of sample were taken with paper point. Later DNA was extracted from this sample. Present of herpesvirus (HSV-1,2, EBV, CMV) were investigated with Polymerase Chain Reaction (PCR) using specific primers.EBV was determined in 61.5% of 52 patient?s sample. CMV was determined in 53.8% of 52 sample. HSV-1 and HSV-2 were determined timely in 32.6 % and 25 % of 52 sample. EBV was determined in 20% of 20 sample of healthy persons. CMV was determined in 10% of the 20 sample. HSV-1 and HSV-2 were determined timely in 10 % and 5 % of the 20 sample. A correlation between EBV and clinic parameter (PI, GI, PD) was determined (spearman?s rho). A correlation between CMV and clinic parameter (PI, PD) was determined but a correlation between CMV and GI was not determined. A correlation between HSV-1, 2 and clinic parameter (PI, GI, PD) was not determined.As result; present of a strong etiologic relation between present of EBV, CMV and periodontitis, its clinic condition were convinced. Weak etiologic relation between HSV and periodontitis, its clinic condition were convinced.
Investigation of herpes virus frequency in periodontitis patients by using pcr.
Keywords: Mikrobiyoloji