ÇELİK LİFLİ BETONLARIN MALZEME KARIŞIM ORANLARINI VE BETON BASINÇ DAYANIMINLARINI BULANIK MANTIK KULLANARAK MODELLEME - AYYILDIZ, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2018)
Günümüzde teknoloji hızlı bir şekilde gelişmektedir. Hızlı gelişen bu teknolojiye bir katkı da bulanık mantık ile yapılmıştır. Bulanık mantığın uygulama alanının çok geniş olması ve çoğu uygulamada olumlu sonuçlar üretmesi yöntem üzerine ilgileri çekmeyi başarmıştır. Bulanık mantık kesin olmayan tüm bilgilerde kullanılma imkânı sunmaktadır. İnsan dilini kullanarak işlem yapan bulanık mantık matematiksel model ile elde edilmesi çok zor olan sistemlerin kullanımı için oldukça elverişlidir. Bulanık mantığın inşaat mühendisliği alanındaki uygulamaları giderek artmaktadır. Akıllı sistemleri kullanarak oluşturulan bu uygulamada değişen problemlere bağlı olarak çözüm yeteneği geliştirilmiştir. Değişen madde ve miktara göre beton karışımının dayanımını önceden tahmin etme ve inşaat sektöründe zaman ve malzeme kaybı yaşamadan akıllı sistemleri kullanarak sürecin hızlandırılması beklenmektedir. Bulanık mantık kullanılarak geliştirilen bu uygulamada beton karışımının beton dayanımı önceden tahmin edilmiştir. Betonun kıvamı, betonun basınç dayanımı, maksimum agrega ve minimum agrega boyutu, çelik lif hacim kesri, çelik lif uzunluğu ve çelik lif çapı deney kümesinin girdileri olurken çimento dozajı, su miktarı, iri ve ince agrega içeriği de çıktı olarak kullanılmıştır. Belirtilen girdilerin her bir çıktı üzerindeki etkisi araştırılmıştır ve hangi maddenin hangi çıkış değişkenini etkilediği teker teker denenerek tespit edilmiştir. Bulanık mantığın tahmin ettiği sonuçların gerçek sonuçlara yakın değerler elde ettiği karşılaştırmalarda gözlenmiştir. Bulanık mantık, sistemle ilgili çıktıları tahmin etmede başarılı olmuştur. Sonuçlar karşılaştırıldığında, bulanık mantığın beton basınç dayanımını tahmin etmede büyük bir potansiyele sahip olduğu saptanmıştır.

Today, technology develops swiftly. The technology that advances fast is supported by the fuzzy logic. That fuzzy logic's application area is very wide and produces successful results in most practices manages to draw attentions about the procedure. The fuzzy logic presents us usage of all information which is unclear. Fuzzy logic processing using human language is very convenient for the use of systems which are very difficult to obtain with mathematical model. Applications of the fuzzy logic in the area of construction engineering has gradually increased. In this study which we created with smart systems, ability of the solution is developed based on changing problems. According to changing materials and its quantity, the progress is accelerated with estimating the endurance of concrete mix and using the smart systems without waste of time and material in construction sector. In this application, which is developed using fuzzy logic, the concrete strength of concrete mix is predicted.Consistency of concrete, compressive strength of concrete, size of max aggregate and min aggregate, steel fiber volume fraction, length of steel fiber and diameter of steel fiber are inputs of our experimental group. And, cement content, quantity of water, coarse aggregate and content of fine aggregate are used as outputs. The impacts of stated inputs on each output are studied and which substance affects which output variable is determined by trying one by one. It was observed that the results predicted by fuzzy logic could be close to the experimental results. Fuzzy logic has succeeded in predicting the output of the system. When comparing the result, it emerges that fuzzy logic has grand potential for estimation about compressive strength of concrete.
Modeling of material mixer rates and concrete pressure resistance of steel fiber concrete by using fuzzy logic
Keywords: Bilim ve Teknoloji; Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol