BİNALARDA ENERJİ YÖNETİMİNİN OPTİMİZASYONU İÇİN YAPI KABUĞU KAPLAMA ALTERNATİFLERİNİN SİMÜLASYONLA ANALİZİ - ARI, İLKNUR (Fırat Üniveristesi, 2026)
Günümüz dünyasında hayatın her alanında enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte bu ihtiyaç daha da artacaktır. Ülkemiz enerji kaynakları bakımından dışa bağımlıdır ve zaten kısıtlı olan bu enerji kaynakları tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Ayrıca bu kaynaklar CO? salınımı nedeniyle de çevre dostu değildir. Binalar dünyadaki CO? emisyonunun ve enerji tüketiminin büyük bir payından sorumludur. Günümüzde enerjinin en fazla tüketildiği alanlardan biri olan binalarda enerjinin doğru yönetimi önemlidir. Bu konuda araştırmacılara yardımcı olacak bazı enerji simülasyon programları geliştirilmiştir. Bu çalışmada güncel ve etkin bazı simülasyon programları literatür destekli araştırılmıştır. Programların faydaları yanında bazı dezavantajları da belirtilerek açıklanmıştır. Araştırılan programların çıktıları göz önüne alınarak, en verimli tasarımı yapabilmek için kullanılacak iki enerji simülasyon programı seçilmiştir. Bu simülasyon programlarından biri IES-VE (Integrated Environmental Solutions Virtual Environment) diğeri ise IDA-ICE (Indoor Climate and Energy) programı olarak belirlenmiştir. Yatay mimarili binalardaki enerji kayıplarını tespit etmek amacıyla tasarlanacak bir sanat ve kültür merkezi binasının, Türkiye'nin 4 farklı ısı derece bölgesinden birer il (Adana, Denizli, Ankara, Kayseri) dikkate alınarak seçilen programlar aracılığıyla yapının enerji analizleri gerçekleştirilmiştir. Enerji yönetiminin optimizasyonu için en avantajlı tasarım alternatifleri iki farklı simülasyon programı aracılığıyla tüm ekonomik, teknik çıktılarıyla karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Tasarım alternatifleri için yapının dış duvarlarında yapı malzemesi olarak gaz beton, yalıtım malzemesi olarak ağaç yünü, koyun yünü, taş yünü ve kaplama malzemesi olarak 20 farklı yerel doğal taş kullanılmıştır. Bu sayede Türkiye'de farklı ısı bölgeleri için enerjinin doğru yönetimi açısından optimum performansı veren yapı kabuğu kombinasyonlarında en enerji etkin alternatifler belirlenerek literatüre sunulmuştur.

In today's world, energy is needed in every aspect of life. With advancing technology, this need will only increase. Our country is dependent on foreign energy sources, and these already limited resources are at risk of depletion. Furthermore, these sources are not environmentally friendly due to carbon dioxide emissions. Buildings are responsible for a large share of carbon dioxide emissions and energy consumption worldwide. Proper energy management is crucial in buildings, which are one of the areas where energy is consumed the most today. Some energy simulation programs have been developed to assist us in this regard. This study explains some current and effective simulation programs supported by the literature. Alongside the benefits of the programs, a few disadvantages, albeit insignificant, are also explained. Considering the outputs of the researched programs, two energy simulation programs were selected to achieve the most efficient design. These simulation programs are IES-VE (Integrated Environmental Solutions Virtual Environment) and IDA-ICE (Indoor Climate and Energy). Energy analyses were performed using the selected programs, considering one city from each of Turkey's four different heat degree zones (Adana, Denizli, Ankara, Kayseri), for an art and culture center building designed to detect energy losses in buildings with high ceilings. The most advantageous design alternatives for optimizing energy management were analyzed comparatively with all economic and technical outputs through two different simulation programs. For design alternatives, aerated concrete was used as the building material for the exterior walls, wood wool, sheep wool, and stone wool were used as insulation materials, and 20 different local natural stones were used as cladding materials.0 ,i. This allowed the most energy-efficient alternatives to be identified and presented in the literature for building envelope combinations that provide optimal performance in terms of proper energy management for different thermal zones in Turkey.
Simulation analysis of building envelope cladding alternatives for optimization of energy management in buildings
Keywords: Enerji