CUMHURİYET DÖNEMİ SİVAS VALİLERİ (1923-2021) - DURAK, FATMA ZEHRA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi'nde, Cumhuriyet'in kuruluşundan, günümüze kadar; 1923-2021 yılları arasında idari yapı bakımından vali, valilik kurumu, taşra teşkilatı ve hakkında genel hatlar ile bilgilere yer verilmiştir. Sivas İli örneği üzerinden vali atanmaları, valilerin atamaları, valilerin görev yaptıkları Sivas'a geliş ve ayrılış süreleri, Sivas'ta görevde bulundukları süre içinde yapmış oldukları çalışmalar, çalışma şekilleri, sahip oldukları yetkiler, yaşadıkları görev değişiklikleri, görevden alınma ve alınma sebepleri incelenmiştir. Valilerin Sivas'ta görev yaptıkları dönemde eğitim, kültür, sağlık, ekonomi, imar ve bayındırlık alanlarında yapmış oldukları eserler ve vermiş oldukları kalıcı hizmetler araştırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi'nde, Sivas İl İdaresi'nde 1923-2021 yılları arasında 45 vali görev yapmıştır. Sivas Valiliği tarihinde Sivas'a iki kez atanıp iki kez görev yapan iki vali olmuştur. Bunlar Vali Akif İyidoğan ve Vali Aydın Güçlü'dür. Ortalama görev süreleri 2-3 yıl arasında değişen valiler arasında en uzun süre görev yapan Vali Süleyman Kepenek ve Vali Lütfi Fikret Tuncel olmuştur. Vali Süleyman Kepenek yedi yıl görev yaparken onu altı yıl ile Vali Lütfi Fikret Tuncel izlemiştir. Atanmaları ve görev sürelerinin ardından görevden ayrılma nedenlerine gelindiğinde; görevlerinin değiştirilmesi, tayin olmaları veya şikâyet üzerine azledildikleri, bir valinin de görevi devam ettiği süreçte rahatsızlanıp bir süre tedavi gördükten sonra vefat ettiği, iki valinin de görevleri devam ettiği sırada kendi istekleri ile emekliye ayrıldıkları görülmüştür. Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı Sivas şehrinde, Cumhuriyet'in değer yargılarına sahip çıkarak, Atatürk İlke ve İnkılâpları ışığında görev yapmış olan Sivas Valileri'nin kamunun ihtiyaçları doğrultusunda gerçekleştirmiş oldukları hizmetler, göstermiş oldukları faaliyetler ve Sivas'a kazandırmış oldukları eserler değerlendirilerek, sınıflandırılmış ve incelenmiştir. Her ne kadar konu sınırı dikkate alınmış olsa da İçişleri Bakanlığı'nın Arşiv taraması yapılmadığından dolayı daha fazla bilgiye ulaşılması ve belgelere ulaşılması durumunda yeni çalışmalara ilham kaynağı olacaktır.

In the History of the Republic of Turkey, from the foundation of the Republic to the present; In terms of administrative structure between 1923-2021, general information about the governor, governorship institution, provincial organization and information is given. The appointment of governors, the appointments of governors, the arrival and departure times of the governors in Sivas, the work they have done during their duty in Sivas, the way they work, the authorities they have, the changes in their duties, the reasons for their dismissal and dismissal have been examined through the example of Sivas Province. The works that the governors made in the fields of education, culture, health, economy, development and public works during their duty in Sivas and the permanent services they provided were investigated. In the History of the Republic of Turkey, 45 governors served in the Sivas Provincial Administration between 1923-2021. In the history of Sivas Governorship, there were two governors who were appointed to Sivas twice and served twice. These are Governor Akif Iyidogan and Governor Aydin Guclu. Governor Süleyman Kepenek and Governor Lütfi Fikret Tuncel have served the longest among the governors whose average terms of office vary between 2-3 years. Governor Süleyman Kepenek served for seven years, followed by Governor Lütfi Fikret Tuncel for six years. When it comes to the reasons for leaving the office after their appointment and their term of office; It has been seen that they were dismissed upon changing their duties, Appointments or complaints, One governor fell ill during his term and died after receiving treatment for a while, and both governors retired of their own accord while their duties were still in progress. In the city of Sivas, where the foundations of the Republic were laid, the services of the Governors of Sivas, who stood by the values of the Republic and served in the light of Atatürk's Principles and Revolutions, in line with the needs of the public, the activities they performed and the works they brought to Sivas were evaluated, classified and examined. . Although the subject limit has been taken into account, since the Ministry of Interior does not scan the archives, it will be a source of inspiration for new studies if more information and documents are reached.
Republic period governors of Sivas (1923-2021)
Keywords: Tarih; Türk İnkılap Tarihi; Kamu Yönetimi