DEVLET EYLEMİ OLARAK KAMU POLİTİKALARI: AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM SÜRECİNDE TÜRKİYE’NİN EĞİTİM POLİTİKASI - Aygen, Murat (My University, 2019)
Bu çalışmada Avrupa Birliği’ne aday ülke konumunda olan Türkiye’nin eğitim politikasının birlikülkelerinin politikaları ile uyumlu hale getirmek için başta yaşam boyu eğitim olmak üzere yaptığı uygulamalarincelenecektir.20.yüzyılda ortaya çıkan, Türkiye’de 2000’li yıllardan itibaren ilgi görmeye başlayan ve kamuyönetiminin temel unsurlarından olan kamu politikaları, 1980’lerden itibaren kamu yönetimindeki gelenekselyönetim anlayışının yerini yeni kamu yönetiminin alması ile birlikte yaşanan değişim sürecinden etkilenmiştir.Türk kamu kesimi içinde, eğitim hem istihdam yaratma gücü hem de ilgili olduğu kesimler bakımından diğersektörlerden geniş ve uzun süreli etkisi olan bir hizmet alanıdır. Türkiye’nin eğitim politikaları ve bu politikalardoğrultusunda uygulanan eğitim sistemin günümüz gereksinimlerine yanıt vermede yetersiz kaldığıgörülmektedir. Bu nedenle toplumsal dinamizmin sürdürülmesi giderek zorlaşmaktadır. Türkiye’nin ulusaleğitim politikasındaki eğitime erişimin belli kesimlerin için halen daha sorun olması, mesleki eğitim konusundayaşanan sorunlar, eğitimin vermiş olduğu yeteneklerin günümüz gereksinimleri karşısında yetersiz kalması,eğitim için yeteri kadar kamusal kaynakların ayrılmaması, eğitim hakkı ve sosyal devlet anlayışının bir kenarabırakılarak özelleştirme yoluna gidilmesi vb. nedenlerden dolayı nitelikli insan gücünün yetiştirilememesi ilekarşı karşıya kalınmıştır. Türkiye’nin eğitim politikalarında son yirmi yıldır devam eden bir dönüşümyaşanmaktadır. Türkiye’nin eğitim politikasındaki sorunlar nedeniyle ilk dönüşümler 1990’lı yıllarda DünyaBankası’nın talepleri doğrultusunda oluşurken, 2000’li yıllardan itibaren dönüşümün temel ekseninde AvrupaBirliği olmuştur.Çalışmanın amacı Türkiye’nin ulusal eğitim politikasını ve sorunlarını ortaya koyarak, Avrupa Birliğiüyelik sürecinde politikalardaki değişimleri açıklamak ve küresel eğitim standartlarına ulaşmak için yapılmasıgerekenleri açıklamaktır.Çalışmada, Türkiye’nin eğitim politikasındaki sorunları ortaya koyarak, Avrupa Birliği’ne uyumsürecindeki değişimleri ile küresel eğitim standartları için yapılması gerekenleri birlikte ele alınmıştır.Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Eğitim, Eğitim Politikaları, Avrupa Birliği, Yaşam Boyu EğitimABSTRACT
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları