Robot Sistemlerinde Kullanılan Algoritmalar - Gürgöze, Gürkan; Turkoglu, Ibrahim (My University, 2019)
Robot sistemlerindeki donanımsal ilerlemeler birçok alanda farklı kullanım fikirlerinin ortayaçıkmasına neden olmuştur. Bu düşüncelerin başarılı bir şekilde hayata geçebilmesi donanımsalgelişmelerin paralelinde hızlı, pratik ve fazla güç tüketimi sarf ettirmeyen yazılımsal çözümlemelerizorunlu hale getirmiştir. Bu anlamda etkin yazılımların oluşması ve optimum çözümlerin sunulmasıiçin robot algoritmaları geliştirilmiştir. Günümüzde olasılıksal, istatistiksel, sezgisel, analitik vefarklı türlerde yapay zekâya dayalı birçok algoritma ve yöntem mevcuttur. Her algoritmanınproblemlere yaklaşımları ve çözümleri farklı olduğundan özelliklerinin iyi bilinmesi doğru yerde veşekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Bu amaçla, robot çalışmalarında hangi algoritmalarınkullanıldığı, kullanım amaçları, alanları, etkinlikleri, eksiklikleri, başarımları ve hangi alanda dahaetkin oldukları incelenen literatür ışığında karşılaştırmalı olarak irdelenmiştir.
Keywords: Robotik; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka