Capoeta trutta heckel 1843 da bazı iskelet yapılarının gelişimi - Çalta, Metin; Tokluk, Ayşe (My University, 2016)
Bu çalışmada Keban Baraj Gölünden yakalanan Capoeta trutta (Heckel, 1843)’da bazı kemiksi yapılarının gelişimi araştırıldı. Bu amaçla Ocak 2013-Aralık 2014 tarihleri arasında 50 adet balık örneği incelendi. Balıklar Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi anatomi laboratuvarına getirildi. Boy ve ağırlıkları belirlendikten sonra dorsal yüzgeç ışınları sayıldı. İç organları çıkartılan balıklar, bir tencere içerisinde sıcak suda 1-5 dakika haşlandı ve tüm kemiksi yapılar etlerden ayrıldı. Kemiksi yapılar iyice temizlendi ve kurutuldu. Daha sonra tüm kemiksi yapılar tartıldı. Ayrıca bazı kemiksi yapıların ağırlık ve uzunlukları da belirlendi. Balıkların yaşı dorsal yüzgeç ışınından kesit alınarak belirlendi. Ağırlık ve boyutları belirlenen bazı kemiksi yapıların, balığın yaşı, ağırlığı ve boyuna bağlı değişimleri belirlendi. Çalışmada incelenen balıkların yaşları 4-9, standart boyları 22,5-40,23 cm, ağırlıkları ise 243,75-1060,10 g arasında belirlendi. Dorsal yüzgeç ışın sayısı 11 (3 sert + 8 yumuşak ışın) olarak sayıldı. Omur sayısı 39-43 adet arasında, ortalama omur ağırlığı 2,35-10,72 g, ortalama omur çapı ise 3,43-6,54 mm olarak belirlendi. Ortalama kemik ağırlığı 8,75-42,73 g arasında, kemik oranı ise %3,49-%4,47 arasında olup en yüksek 7. yaş grubu balıklarda bulundu. Genel olarak C. trutta’da iskelet ve kemik gelişiminin balığın genel gelişimiyle uyumlu olduğu görüldü.

In this study, the development of some bony structures of Capoeta trutta (Heckel, 1843) from Keban Dam Lake was investigated. For this purpose, 50 fish samples were examined from January-2013 to December-2014. Fishes were brought to the anatomy laboratory in Faculty of Fisheries Fırat University. Dorsal fin rays were counted after their lengths and weights have been determined. The internal organs were removed, then they were boiled in a pot of hot water for 1-5 minutes and all bony structures were separated from the meat. Bony structures were cleaned, dried and weighed. The lengths and weights of some selected bony structures were also determined. Fish age was determined from first rays of dorsal fin. The changes of total bony weight, the weights and lengths of some bony structures were determined with the changes of age, weight and length of fish. Fish samples were 4-9 in age, 22.5-40.23 cm in standard length and 243.75-1060.10 g in weight. The number of dorsal fin rays were counted as 11 (3 hard + 8 soft rays). The number, mean weight and mean diameter of the vertebrae were 39-43, 2.35-10.72 g and 3.43-6.54 mm respectively. Mean weight of all bony structures was 8.75- 42.73 g and the percentage of bony weight was 3.49-4.47%. The highest value was determined in age group 7 fishes. In general, it was seen that there was a compatibility between skeletal growth and general development of C. trutta.
The development of some skeletons in capoeta trutta (Heckel, 1843)
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Capoeta trutta; İskelet; Kemiksi yapı; Keban Baraj Gölü; Skeleton; Bony structure; Keban Dam Lake