Novelofchronicphase of Canine Uveodermatologic Syndrome (Vogt- Koyanagi-Harada-like syndrome) - Eröksüz, Yesari; Dubıelzıg, R. Richard (My University, 2014)
Bu çalışmada köpeklerin uveodermatolojik sendromunun kronik formundaki morfolojik bulgular sunuldu. Daha önce patolojik olarak kronik Uveodermatolojik Sendrom (UDS) tanısı konmuş, ortalama 6 yaşında (3-12 yaş), 5 adet köpeğe ait 6 adet göz dokusu histopatolojik ve immünohistokimyasal (CD3 ve CD20) olarak incelendi. Enükle edilen gözler farklı hayvan hastanelerinden gönderilmiş olup, anemnez bulgusu olarak anti-inflamatuar ilaçlarla kontrol edilemeyen bilateral uveitis, glakom ve körlük bulguları mevcuttu. Hafif-orta şiddette uveitisle birlikte histiositik pigment fagositozu, melanin içeren makrofaj infiltrasyonu ve siliar epitelde depigmentasyon gözlenen belli başlı bulgulardı. Sekonder glakom, sineşi ve iris bombe bulgularına da rastlandı. Gözdeki incelenen yapılarda (iris, korpus siliare stroması, prosesus siliaris) B lenfositlerin baskın olarak bulunduğu ortaya kondu. Sonuç olarak, kronik dönem uveodermatolojik sendrom da hafif-orta şiddette uveitisle karakterizedir. Bu bulgu, daha önce köpeklerde bildirilmemiş
Keywords: Göz Hastalıkları; Veterinerlik