YÖNETİCİLERİN ALGILARINA GÖRE OKULLARDAKİ ÖRGÜTSEL İKLİM - Zincirli, Muhammed (My University, 2020)
Okul yöneticileri, eğitim öğretim faaliyetlerinin amaçlarına ulaşmasında sorumluluk sahibi olanpaydaşlardandır. Yöneticilerin gerek eğitimsel gerekse de yönetimsel sorumluluklarını sağlıklı bir şekildeyerine getirmeleri için okullarına dair örgütsel iklim algıları önem arz etmektedir. Yöneticilerin okullarınayönelik olumlu iklim algıları eğitim sisteminin başarılı sonuçlar elde etmesine katkı sağlayacaktır.Araştırmanın amacı, okullarda görev yapan yöneticilerin örgütsel iklim üzerine algılarını tespit etmektir.Araştırmanın sonuçları yöneticilerin okullarındaki iklimi nasıl algıladıkları da bilgi vereceği için önemligörülmektedir. Araştırma nitel araştırma yöntemine göre tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 akademik yılı bahar döneminde Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim YönetimiAnabilim Dalı’nda yüksek lisans öğreniminde devam eden, farklı okullarda ve branşlarda görev yapan 41okul yöneticisi (müdür veya müdür yardımcısı) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yapılandırılmışgörüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yönteminden yararlanılmıştır. Her birgörüşme formunda verilen cevaplar ortak kodlar altında kategorileri (temaları) oluşturacak şekildetablolaştırılmıştır. Araştırmanın en çarpıcı sonuçları yöneticilerin okullarındaki örgütsel iklimi “olumlu”yönde değerlendirmiş olmaları ve bu olumlu iklim ortamının oluşmasında okul yönetiminin etkili olduğudur.
Keywords: İşletme; Kamu Yönetimi