ABUZER AŞIKSEVER`İN HİKÂYECİLİĞİ VE HİKÂYELERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - ORAK, YILDIZ (Fırat Üniveristesi, 2005)
YÜKSEK L SANS TEZABUZER A IKSEVER' N H KÂYEC LVE H KÂYELER ÜZER NE B R NCELEMEYILDIZ ORAKT.C.FIRAT ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜTÜRK D L VE EDEB YATI ANA B L M DALI2005, Sayfa: XIII + 637Â ık ve â ıklık gelene i kültür dairesi içerisinde önemli bir yere sahiptir. Meddah veâ ıklar tarafından devam ettirilen anlatıcılık gelene i, günümüzde iyice zayıflamıdurumdadır. Tespit etmi bulundu umuz kaynak ahıs olan Abuzer A ıksever, meddahlıkgelene i içerisinde meddaha ait hususlar yanında, â ıklık niteliklerini de üzerinde ta ıdı ındandolayı ?hikâye-anlatıcısı? olarak de erlendirilmi tir.Halk hikâyelerimizin sayı ve varyantları, kültürel zenginli i meydana çıkarançalı malar ile her geçen gün artmaktadır. Çalı mamızda; Abuzer A ıksever'den ÇelikhanA zı ile derlenen yirmi iki hikâye ile bir masal, standart Türkçe ile yazıya aktarılmı tır.Derlenen metinlerin dil, anlatım ve olay örgüleri çe itli yönlerden ele alınarak tahliledilmi tir.Hikâyelerin di er halk hikâyeleri ile ili kisi incelenerek; hikâyeler, Halk Bilimi veHalk Edebiyatı malzemesi olarak Türk kültür dünyasına kazandırılmı tır.ANAHTAR KEL MELER: Halk Hikâyesi, Metin, Hikâyeci Anlatıcı, Olay Örgüsü

-SUMMARYMASTER THESISTHE STATE OF BEING A STORYTELLER ; ABUZER ASIKSEVERARESEARCH ABOUT HIS STORlESYILDIZ ORAKThe University of FiratThe Institute of Social SciencesTHE DEPARTMENT OF TURKISH LlTERATURE2005, Page: XIII + 637The minstrel (asik) and the trad
The Sate of being a storyteller; Abuzer Aşıksever a research about his stories
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı