TARİHİ ÇEVREDE DÖNÜŞÜM KONULU LİSANSÜSTÜ TEZLERİN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ - Halaç, Hicran Hanım; Kelkit, Dilara Merve (Fırat University, 2024)
Bu çalışmada ‘dönüşüm’ teriminin ülkemizde ele alınış biçiminin irdelenmesi adına lisansüstü tezlerin bibliyometrik analizinin yapılması hedeflenmektedir. Çalışma kapsamında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi veri tabanı üzerinden içerisinde ‘dönüşüm’, ‘kentsel sit’, ‘tarihi çevre’, ‘tarihi doku’ ve ‘tescil’ anahtar kelimeleri geçen lisansüstü tezler taranarak bibliyometrik analiz yapılmıştır. İkili ve üçlü kombinasyonlarla çakışan tezlerin ayrıştırılması sonucunda araştırmanın örneklem sayısı 214 tez olarak belirlenmiştir. Bibliyometrik analiz yapılırken anahtar kelimelerin geçtiği tezler tez türü, yayınlandığı yıl, yayınlandığı üniversite, yayınlandığı enstitü, yazıldığı dil, konu edindiği bilimsel alan, danışman unvanı, sayfa sayısı, erişilebilirlik durumu ve araştırma türüne göre incelenmiştir. Bu analizlerden sonra tarihi çevrede dönüşüm konusunun işlenmediği tespit edilen 32 tez inceleme alanından çıkartılarak 182 tezin araştırma türlerine göre analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda bu alanda araştırma türü olarak en çok örnek analizi kullanıldığı tespit edilmiştir. Örnek analizi yapılırken lisansüstü tezlerde örneklem alanı olarak kentsel, bölgesel, sokak ve yapı grupları altında il, ilçe, köy, semt, mahalle, sokak, bölge, yapı, antik kent, sit alanı ve ada seçilmiştir. Bu çalışmanın tarihi çevrede tasarım ve restorasyon alanında çalışan kamu ve özel sektör paydaşlarına fayda sağlayacağı düşünülmektedir.

This study aims to conduct a bibliometric analysis of postgraduate theses in order to examine the way the term 'transformation' is handled in our country. Within the scope of the study, a bibliometric analysis was carried out by scanning postgraduate theses containing the keywords 'transformation', 'urban conservation area', 'historical environment', 'historical fabric' and 'registration' through the Higher Education Council (YÖK) National Thesis Center database. As a result of separating the overlapping theses with double and triple combinations, the sample number of the research was determined as 214 theses. During the bibliometric analysis, theses containing keywords were analysed according to thesis type, year of publication, university, institute, language, scientific field, supervisor title, number of pages, accessibility status and research type. After these analyses, 32 theses in which the subject of transformation in the historical environment was not covered were excluded from the analysis area and 182 theses were analysed according to research types. As a result of the findings, it was determined that sample analysis was mostly used as a research type in this field. During the sample analysis, provinces, districts, villages, quarter, neighborhoods, streets, regions, buildings, ancient cities, protected areas and islands were selected as sampling areas under urban, regional, street and building groups. It is thought that this study will benefit public and private sector stakeholders working in the field of design and restoration in the historical environment.
Bibliometric Analysis of Postgraduate Thesis on Transformation in the Historical Environment
Keywords: Archive; Arşiv