SSVEP Tabanlı Beyin Bilgisayar Arayüzü Tasarımı ve Sistem Otomasyonu - Olgun, Nevzat; Gökbulut, Muammer; Tanyıldızı, Erkan (My University, 2014)
Beyin Bilgisayar Arayüzü (BBA), çeşitli sebeplerden felç geçirmiş veya Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) gibihastalıklar yüzünden mevcut kas sistemlerini ve sinir sistemini kullanamayan bireylerin dış dünya ileetkileşimini sağlayan bir iletişim sistemidir. BBA sisteminde felçli bireyin sadece beyin aktivitesi yorumlanarakbilgisayar, elektronik sistemler veya tekerlekli sandalye gibi dış ortam cihazları ile iletişim kurmasısağlanmaktadır. Bu çalışmada kararlı durum görsel uyarılmış potansiyeller (Steady-State Visual EvokedPotentials, SSVEP) tabanlı BBA sistemi ile DC motorun hız ve yön kontrolü gerçekleştirilmiştir. BBAsisteminde DC motorun sola dönmesini, sağa dönmesini, hızını arttırmasını, hızını azaltmasını ve durmasınıtemsil eden 5 adet düşük frekans gurubundaki dama desenli görsel uyaranlar tasarlanmıştır. Görsel uyaranlar vekullanıcıya geribildirim için LCD ekran kullanılır. Kullanıcıların elektroansefalografi (EEG) kayıtları için 14kanallı kablosuz Emotiv EEG başlık kiti kullanılmıştır. Elde edilen kayıtlar, sınıflandırma öncesi 5-40 Hzarasında bant geçiren filtreden geçirilmiştir. BBA sisteminde sınıflayıcı olarak Kanonik Korelasyon Analizi(KKA) kullanılmıştır. BBA otomasyon sistemi, çevrimiçi 10 snlik örnekler kullanılarak deneye katılan 2sağlıklı gönüllü ile test edilmiş ve tasarlanan BBA sisteminin iyi bir performansa sahip olduğu görülmüştür.
Keywords: Tıbbi İnformatik; Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Robotik