BİREY VE TOPLUM İLİŞKİLERİ EKSENİNDE CEMAL ŞAKAR'IN HİKÂYELERİ VE HİKÂYECİLİĞİ - KAYAOĞLU, İDİL (Fırat Üniveristesi, 2018)
Cemal Şakar, Cumhuriyet Devri Türk edebiyatında 1980 sonrasında gelişen postmodern öykünün önemli temsilcilerinden biri olmasına rağmen eserinin üzerinde çok fazla çalışma yoktur. Bu çalışmada yazarın on öykü kitabının; yapı, tema, simgesel unsurlar ile dil ve üslup bakımından incelemesi yapılacaktır. Yazar öykülerinin neredeyse tümünde bireylerin hayatı algılayışları üzerinden yaşadıkları iç hesaplaşmaları işler. Öykülerini kurguladığı sosyal ve siyasal atmosferin akislerini yarattığı isimsiz kahramanın penceresinden detaylı bir şekilde ele alır. Şakar, öykülerini oluştururken üç kaynaktan beslenir; anıları, gelenek ile din ve modernizm. Öykü türünün ve postmodern öykünün verdiği imkânların dışında, öykü sınırlarını zorlamaya çalışır. Genel olarak gelenek/din ve modernizm çatışması, arayış/kaçış ve savaş temaları üzerine kurduğu öyküleri, durum öyküsü özelliği taşır. Yazım tekniklerine oldukça hakim olan yazar, uyguladığı tekniklerin çokluğu bakımından diğer öykücülerden ayrılır. Öykü karakterlerinin çoğu; hayat ve toplumla kavgalı, insani meseleler karşısında oldukça hassas; ancak rahatsız oldukları hiçbir şeyi değiştirmeye çalışmayan pasif ve silik tiplerdir. Temelde beş bölümden oluşan çalışmanın Birinci Bölümü'nde; yazarın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında genel bilgiler verilirken, İkinci Bölüm'de eserlerin yapısı, Üçüncü Bölüm'de tema, Dördüncü Bölüm'de eserlerdeki simgesel değerler, Beşinci Bölüm'de de eserlerin dil ve üslup özelliklerine değinilmiştir.

Although Cemal Şakar is one of the most important representatives of post modern story 1980 after the republican literature, does not have much work on his work. The author's ten story book; structure, themes, symbolic elements and language and style will be examined in this study. The author emphasized internal calculations that individuals live through their perceptions of life in almost all of the stories. The author (Şakar) elaborates in detail the window of anonymous hero created by the flaws of the social and political atmosphere he has set up. The author is fed from three sources while producing his stories; memories tradition, religion, modernism. The story tries to force the boundaries of the story beyond the possibilities of the class and the postmodern narration. In general, his work about tradition, religion, conflict modernism, stories of quests, escapes and war, and storytelling, so his works have status storytelling feature. The author who is very dominant in writing techniques, distinguishes the other narratives in terms of the multitude of the techniques his practices. In his stories, most of the story characters; life and society, very sensitive to human affairs; but they are passive and silly types that do not try to change anything they are uncomfortable with. This study is basically composed of five parts; in the first part of the study; the author's life literary personality and works are given, the structure of the works in the second section, the theme in the third section, the symbolic values in works in the fourth chapter, in the fifth chapter; the language and stylistic features of the works will be mentioned.
Stories and storytelling of Cemal Şakar around conflict of society and individual
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı