Türkçe Ders Kitaplarındaki Metinlerin Anlam Yapıları Üzerine Bir İnceleme - Demir, Sezgin; Sinan, Ahmet Turan (My University, 2016)
Bu araştırmanın amacı; 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki metinlerinsözcük ve tümce anlam bilimi ile edim bilim açısından yapısına ilişkin öğretmengörüşlerini; bu metinlerin Türkçe programı ile uygunluğunu belirlemektir. Bunoktada Malatya ilindeki beş eğitim bölgesinden seçilen 15 ortaokulda 30 Türkçeöğretmeninin görüşlerine başvurulmuştur. Bunun için nitel desende oluşturulmuşyarı yapılandırılmış 6 maddelik bir ölçek hazırlanmış ve hazırlanan ölçek ileöğretmenlerin görüşleri alınmıştır. Öğretmenlerin görüşleri araştırmacı tarafındanbilgisayar ortamına aktarılmış ve NVivo programında içerik analizi yapılarak derskitaplarının anlam yapılarına ilişkin Türkçe öğretmenlerinin görüşleri tespitedilmeye çalışılmıştır. Araştırma, ana dili eğitiminde kullanılan en önemlimateryallerden biri olan ders kitaplarındaki metinlerin anlam yapılarının sözcük,tümce ve sözce boyutlarında belirli bir çerçeve belirlemesi açısından önemlidir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları