ARİSTOTELES VE İBN MİSKEVEYH'İN AHLÂK FELSEFELERİ (MUKAYESELİ BİR ARAŞTIRMA) - AKÇAOĞLU, HABİBE (Fırat Üniveristesi, 2010)
İslam filozoflarını derinden etkileyen Yunan filozoflarından Aristoteles(M.Ö. 374-322)'in ahlak konusundaki Nikomakhos'a Etik adlı eseri, İbn Miskeveyh'in Tehzibü'l-ahlak'ına büyük ölçüde etkisi olmuştur. İbn Miskeveyh, ahlaka dair bu eseri-ni Aristoteles'den aldığı düşüncelerle İslam kültürü çerçevesinde sentezleyerek kendi ahlak sistemini oluşturmuştur. Tezimizin içeriği,a Aristoteles ve İbn Miskeveyh'in ortak ele aldıkları dört büyük erdem (Hikmet, İffet, Şecaat ve Adalet), ahlak, mutluluk, dost-luk, çocuk eğitim gibi konulardan oluşmaktadır.Anahtar Kelimeler: Aristoteles, İbn Miskeveyh, Ahlâk, Dört Fazilet (Hikmet, İffet, Şecaat, Adalet).

Among other ancient Greek philosophers who affected muslim thinkers deeply, Aristotle?s famous work Nicomachean Ethics has a special effect on Ibn Miskawayh?s Tahdhib al-Akhlaq. In this book, Ibn Miskawayh developed his own ethics synthesizing Islamic moral principles with those of Aristotle. In this dissertation, we deal with four cardinal virtues (wisdom, honour, fortitude, and justice) handled by both Aristotle and Ibn Miskawayh in addition to some other terms like morality, happiness, friendship, and child education.Keywords: Aristotle, Ibn Miskawayh, Morality, Four Cardinal Virtues (wisdom, honour, fortitude, and justice).
The moral philosophy of Aristotle and İbn Miskawayh a comparative study
Keywords: Felsefe