Eğitim Kurumlarında Kadın Yöneticilere Karşı Tutumların Değerlendirilmesi - Asar, Ramazan (Fırat University, 2016)
Bu araştırma; eğitim kurumlarında görev yapan kadın yöneticilere karşı, öğretmen ve yöneticilerin tutumlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Yozgat ilinde bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında 2013-2014 eğitim öğretim yılında kadın yöneticinin görev yaptığı okullarda çalışan öğretmen ve yöneticiler oluşturmaktadır. Örneklemini ise bu okullarda, anket çalışmasına katılan 139’u erkek ve 151’i kadın olmak üzere öğretmen ve yönetici olarak toplam 290 kişi oluşturmaktadır. Araştırma, tarama yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, “Kadın Yöneticilere Karşı Tutum Ölçeği” ve “Kişisel Bilgiler Anketi” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; kadın yöneticilere karşı tutumlar cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu ve yöneticinin kadrolu veya görevlendirme ile çalışması değişkenlerine göre farklılaşmaktayken; kıdem değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Öğretmenlerin kadın yöneticilere yönelik tutumlarının “insanlar arası ilişkiler” boyutunda diğer boyutlara oranla daha olumlu olduğu gözlenmiştir.