TÜRKİYEDE ŞEHİRLEŞME VE GECEKONDULAŞMA - Çalışkan, Zekeriya (Fırat University, 2006)
Şehirleşme  gelişmişliğin ya da gelişmekte olmanın bir göstergesi iken; gecekondulaşma, geri kalmışlığın bir göstergesidir. Ancak, gecekondulaşma sosyal çözümle önüne geçilebilecek bir olgudur. Sosyal çözüm, sefa-let bölgeleri olarak nitelendirebileceğimiz gecekondu bölgelerini yoksulluk alt-kültüründen uzaklaştırabilir. Bu bağlamda şehirleşme, dar anlamda şehir sayısının ve şehir nüfusunun artması sürecidir. Ancak şehirleş-mede sadece nüfus artışı değil, aynı zamanda toplumun iktisadi ve sosyal yapısındaki değişmelerin de önemi büyüktür. Bu nedenle şehirleşme geniş anlamda, şehirlerin büyümesi ile birlikte ortaya çıkan yaşama tarzın-daki değişmeler anlamına da gelebilir. Ancak, kentsel davranış ve değerler sisteminin zamanla ananevi dav-ranış ve ilişkilerin yerini alması ve insanların şehre uyum sağlaması sürecine de şehirleşme denilmektedir.