KOMPOZİT RULOLU ZİNCİR BAKLA VE TAŞIYICILARINDA ELASTİK VE ELASTOPLASTİK GERİLME ANALİZİ - AS, NÜSRET (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi KOMPOZİT RULOLU ZİNCİR BAKLA VE TAŞIYICILARINDA ELASTİK ve ELASTO-PLASTİK GERİLME ANALİZİ NüsretAS Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mekanik Anabilim Dalı 2003, Sayfa : 72 Bu çalışmada, çapraz takviyeli çelik-termoplastik (düşük yoğunluklu polietilen) kompozitinden imal edilmiş rulolu manşonlu zincir baklalarının elastik ve elasto-plastik gerilme analizi, solu elemanlar yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Elasto-plastik gerilme analizi için iki boyutlu sonlu eleman bilgisayar programı geliştirilmiştir. Sonlu eleman ağ oluşumu hazırlanan bilgisayar programı ile otomatik olarak yapılmıştır. Analizlerde anizotropik malzeme ele alındığından Tsai-Hill akma kriteri kullanılmıştır. Baklalara ilk akmayı doğuran yükleme basamağından başlayarak kademeli olarak artırılan yükler uygulanmıştır. Analizler sonucunda; oryantasyon açılan ve farklı yükleme basamakları için artık gerilmeler ve plastik bölgelerin yayılışı elde edilmiştir. Ayrıca Tsai-Hill eşlenik gerilmeleri de hesaplanmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar diğer bakla ve taşıyıcıları için değerlendirilmiştir. İlgili literatür karşılaştırılması yapılarak sonuçların uyum içinde olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Rulolu zincir baklası, elasto-plastik gerilme analizi, artık (kalıcı) gerilmeler, sordu elemanlar yöntemi, fiber takviyeli termoplastik.
The Elastic and elasto-plastic stress analysis of roller chain link plates and carrier made of composite material
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering