İLKÖĞRETİM 6., 7. VE 8. SINIF TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDA YER ALAN CÜMLELER ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - YALÇIN, GÜLŞAH (Fırat Üniveristesi, 2009)
Milletler gibi insanların da varlıklarını sürdürebilmeleri, düşünebilmeleri, düşündüklerini, hissettiklerini başkalarına aktarabilmeleri için ana dillerini iyi bilmeleri gerekir.İşlenmiş her dilde olduğu gibi Türk dilinin de kendine mahsus özellikleri, dil bilgisi kuralları vardır. Önemli olan bu kuralları iyi bilmek ve aktarabilmektir. Bu kuralların öğretildiği yerler olan okullarda kuşkusuz en önemli araç Türkçe ders kitaplarıdır. Günümüze kadar bu kitaplar üzerinde farklı konularda pek çok çalışma yapılmıştır ancak Türkçe ders kitaplarının söz dizimsel olarak cümle açısından daha önce incelenmediği gözlemlenmektedir. Bu çalışma, Türkçe ders kitaplarında yer alan cümlelerin yapı, çeşit ve kullanım özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlandı. Türkçede cümle tanımı, çeşit ve sınıflandırma farklılıklarıyla başlayan çalışmada, 6., 7. ve 8. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki cümle yapılarının tespitine sayısal veriler eşliğinde yer verildi. Sonuç olarak ise, sayısal veriler üzerinden kitaplar hakkında değerlendirmeler yapılmıştır.

Humanbeings, like notions, should know well their notive languages in order to sustain their presences, to think and to transfer their thoughts and feelings to others.Like every processed language, Turkish language has peculiar properties, grammar rules. It is important to know and transfer these rules. Certainly, Turkish language textbooks is tha most important tool in tha schools there this rules are thought. Many studies have been made in the different subjects about these books until today but it is observed that Turkish language textbooks weren?t examined before as syntactical in term of sentences. This study is prepared to define structure, kind and usage of sentences in the Turkish language textbooks. The study begins with the definition, the kinds and the categorization differences of Turkish sentences; includes fixing of sentence structures in the sixth, seventh, and eighth grade Turkish language textbooks. And as a conclusion, the books are evaluated along with the numerical results that have been obtained.
On the sentences used in the sixth, seventh and eighth grade Turkish language textbooks
Keywords: Eğitim ve Öğretim