R/Place etkinliğinde çizilen kültürel semboller üzerine betimsel bir analiz - Aktaş, Özgür; Eker, Cıhangır (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı, 2022 yılında gerçekleşen r/Place etkinliğinde üretilmiş olan ulusal imge grupları içerisinde yer alan kültürel sembollerin incelenmesi ve yorumlanmasıdır. r/Place; ilki 2017 yılında Reddit platformu vasıtasıyla düzenlenen, ikincisi ise yine Reddit tarafından 2022 yılının Nisan ayında tekrarlanan ve çevrimiçi gerçekleşen bir etkinliktir. Boş bir dijital kanvas (tuval) üzerinde kullanıcıların belirli süre aralıklarıyla pikseller bırakmasına olanak tanıyan platform aracılığıyla etkinliğe katılanlar bireysel veya gruplar halinde üç gün boyunca görsel tasarımlar uygulamıştır. Yapılan tasarımlara ve sürece bakıldığında, kullanıcıların bir araya gelerek 'sanal cemaatler' oluşturdukları ve belirledikleri tasarımları organize hareket ederek kanvasa yerleştirdikleri görülmektedir. Kanvasta yer alan ve bu imgeler arasında anime karakterleri, video oyun karakter ve sembolleri, Subreddit topluluklarına ait sembol ve mesajlar, LGBTI+ sembolleri, sportif semboller ve ulusal/kültürel semboller görülebilmektedir. Toplulukların sanal dünya üzerinde gerçekleşen böylesi bir etkinlikte bir araya gelerek ve kolektif hareket ederek üretmiş oldukları sembollerin incelenmesinin, sembolik üretimin sanal düzlemdeki yansımasının anlaşılması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Yapılan bu araştırma durum çalışması yaklaşımına dayalı nitel bir çalışmadır ve araştırmada örneklem olarak seçilen ve kültürel semboller içeren görsellerin incelenmesi sırasında içerik analizi yönteminden faydalanılmıştır. Araştırmanın, r/Place etkinliğinin ve etkinlikte üretilmiş olan ulusal imgelerin içeriksel açıdan anlaşılabilmesine ve bu bağlamda sanal toplulukların dijital ortamdaki dijital içerik üretimi biçimlerine ışık tutacağı düşünülmektedir.
Keywords: Kültür; sembol; R/Place; kültürel sembol; sanal cemaat.