BATI ANADOLU BEYLİKLERİNDEN GERMİYANOĞULLARI BEYLİĞİNDE SOSYAL-KÜLTÜREL ve İKTİSADİ HAYAT? - Ünalan, Sıddık (My University, 2015)
Anadolu Selçuklu Devleti'nin çöküşüyle birlikte XIV. yüzyılda Batı Anadolu'da ortaya çıkan beyliklerden birisi olan Germiyanoğulları, Malatya civarından gelerek Kütahya bölgesine yerleşmişlerdir. Beylik adını Germiyanlı aşiretinden almıştır. Beyliğin merkezi Kütahya olmakla birlikte sınırları Afyon, Uşak, Denizli, Kula ve çevrelerine kadar genişlemiştir. 1300'den 1429 yılları arasında yaklaşık olarak bir buçuk asır Anadolu'da hüküm süren ve daha sonra Osmanlı himayesine giren Germiyanoğulları, sahip olduğu devlet teşkilatı, askeri ve siyasi nüfuzu ve sosyal hayata katkılarıyla o dönemde Anadolu'da siyasi nüfuza sahip olan diğer beyliklere göre çok kuvvetli ve ehemmiyetli bir siyasi teşekkül oluşturmuştur. Beyliğin askeri ve siyasi başarıları XIV-XV. yüzyılda ilmi, kültürel ve imar faaliyetleri ile doruk noktaya ulaşmıştır. Bilhassa Süleyman Şah ve II. Yakup Bey zamanında Türk kültür tarihi bakımından büyük değer taşıyan kültürel eserler meydana getirilmiş, yine bu devirde büyük gelişme gösteren ekonomik hayat canlı hale getirilmiştir. Biz bu çalışmamızda, Germiyanoğlularının sosyal-kültürel ve iktisadi yapısını ele almaya çalışacağız.
Keywords: Din Bilimi; Müzik