Ratlarda adezyonu önlemek için kullanılan beş etken maddenin incelenmesi - Sapmaz, Ekrem; Çelik, Aygen; İlhan, Nevin; Gürateş, Bilgin; Atilgan, Remzi; Özcan, Zeynep (My University, 2004)
Amaç: Rat uterin horn modelinde salin, %1’lik metilen mavisi, Laktatlı ringer solusyonu, seprafilm ve interceed kullanımının adezyon skoru, doku hidroksiprolin düzeyi ve patlama basıncı üzerine olan etkilerinin incelenmesi.Çalışmanın Yapıldığı Yer: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D. Elazığ. Materyal ve Metod: 60 adet Wistar albino cinsi dişi rat, östrus fazında, rastgele olarak altı gruba ayrıldı. Grup 1 (n=10): Kontrol grubu, Grup 2: (n=10): Salin grubu, Grup 3: (n=10): %1’lik metilen mavisi grubu, Grup 4: (n=10): Laktatı› ringer grubu, Grup 5: (n=10): Seprafilm grubu, G6: (n=10): interceedgrubu. Tüm ratlarda sağ uterin hornda antimezenterik yüzeyde, orta hatta bistürü ile 2 cm’lik uzunlamasına insizyon yapıldı. Bu insizyon 6/0 prolenl kontünü kapatıldı. G2, G3 ve G4’te uterin horn üstüne 2ml sıvı instile edildi. G5 ve G6’da ise insizyon hattı seprafilm veya interceed ile kaplandı. Batın tabakaları 4/0 vikril ile kapatıldı. Tüm ratların 14 gün sonra estrus fazında batını açıldı. Adezyon skorlaması (puan), doku hidroksiprolini (mg/g yaş doku) ve patlama basıncı (mmHg) bakıldı. Verilerin istatistiksel analizi için Kruskall Wallis varyans analizi kullanıldı. Bulgular: G3, G4, G5 ve G6’da G2 ve G1’e göre adezyon skorunun hem boyut hem de şiddet bileşenlerinde anlamlı azalma tespit edildi (p<0.02, Mann Whitney U test). G3, G4, G5, G6 arasında ve G1 ile G2 arasında da anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0.02, Mann Whitney U test). Doku hidroksiprolini ve patlama basıncı tüm gruplarda benzer bulundu (p>0.05, Kruskall Wallis test). Sonuçlar:Rat uterin hornunda oluşturduğumuz cerrahi travmaya yönelik kullandığımız adezyon önleyici maddelerden metilen mavisi, laktatlı ringer, seprafilm ve interceed adezyon önlemede benzer derecede etkilidir. Salin kullanımı yararsızdır. Yara yeri iyileşmesi üzerine olumsuz etkileri yoktur.
Keywords: Seprafilm; Sıçan; Wistar; Gerilme kuvveti; Biyouyumlu materyaller; Yapışmalar; Hidroksiprolin; Ringer laktat