İNTERNET KAFEYE GİDEN BİREYLERİN İNTERNET KAFELERDEN BEKLENTİ DÜZEYLERİ, İNTERNET VE İNTERNET KAFELERİ KULLANMA AMAÇLARININ BELİRLENMESİ - SEVİNDİK, TUNCAY (Fırat Üniveristesi, 2003)
IV Özet Yüksek Lisans Tezi İnternet Kafeye Giden Bireylerin İnternet Kafelerden Beklenti Düzeyleri, İnternet ve İnternet Kafeleri Kullanma Amaçlarının Belirlenmesi Tuncay SEVİNDİK Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Sayfa: 138, 2003 İnternet kafeler, günümüz bilgi toplumunun dijital bir göstergesidir. Internet kafeler teknolojik oluşumları, ekonomik zorluklar nedeniyle yakından takip edemeyen ve hayatımıza yerleşen sana! dünyaya ait yaşam tarzının öğrenilmesinde bir köprü olan siber alemin dijital ortamlarıdır. Bu çalışmamızda "internet kafeye giden bireylerin internet kafelerden beklentileri, internet ve internet kafeleri kullanma amaçlan" araştırılmıştır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Elazığ ili içinde mevcut bulunan internet kafelerden 10 adet internet kafe ve 16 adet oyun yeri şeklinde internet kafeden tutum ölçeği tekniğiyle toplanan veriler SPSS for Windows 10.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarında, internet kafeyi kullanan bireylerin internet kafelerden beklentileri ve internetin kullanım amaçları seçeneklerinde belirgin bir görüş ve tutum içerisinde olmadığı, ankete verdikleri cevapların kararsızlık içerisinde olduklarını göstermiştir. Bireylerin internet kafelerden beklentilerinin belirgin olmaması, internet kafelerin internet özelliği dışında herhangi bir beklenti olmadan kullanıldığı ve interneti kullanılırken amaçsızca kullanıldığı görülmektedir. İnternet kafeye giden bireylerin, internet kafe işletmecileri, aileler ve okul yöneticileri tarafından yönlendirilmesi; internet kafelerin hangi kurumlar tarafından denetlenmesi ve nasıl bir denetim modelinin gerekliliği belirlenmiştir. Bununla birlikte, internet kafelerin eğitim kurumları içerisinde yeniden yapılandırılması gerekliliği önerilmiştir. Anahtar Kelimeler: İnternet Kafe, İnternet, Dijital.

V ABSTRACT Master Degree Thesis The Expectation Of The People Who Prefer To Go To Internet Cafes, And The Purpose Of Using Internet And Internet Cafes Tuncay SEVİNDİK University of Fırat Institute of Social Sciences Department of Educational Sciences Page: 138, 2003 It is a fact that, internet cafes are the sign of information community. Internet cafes functions as a bridge between the people can not be aware of the latest events or technological developments due to ecenomical reasons, and cyber world. This study was carried out to show the expectation of the people who prefer to go to internet cafes and the purposes of using internet and going internet cafes. Description hatching model is used in the research. In Elazığ, the number of the internet cafes, having computer game is 10 and the number of other internet cafes having no computer games are 16. Data which were collected from the people going to these cafes, were analysed with SPSS for Windows 10.0 packet programme. The results from the research indicate that; the people going to internet cafes can not clearly express their purpose for being there. It is understood that they use internet without a purpose. As a result, it is seen that, people going to internet cafes are informed by their parents, teachers and also the workers in these cafes. For this reason this study point out that: which institutions internet cafes should be under control of and what kind of control model should be applied. However, it is recommended that internet cafes should be reformed in the educational institutions. Key Words: Internet Cafe, Internet, Digital
The Expectation of the people who prefer to go to internet cafes, and the purpose of using internet and internet cafes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training