Ku?reselleşme Olgusunun Sosyal Bilgiler Eğitimine Etkileri - Aslan, Süleyman (Harran Üniversitesi, 2016)
21. Yu?zyılın son çeyreğinde gu?ndeme gelen ku?reselleşme olgusu, iletişim ve bilişim teknolojileri marifetiyle ekonomi, politik ve sosyo-ku?ltu?rel alanları derinden etkilemiş ve bunları dönu?ştu?rmeye başlamıştır. Bu değişim ve dönu?şu?mden genel olarak eğitim ve sosyal bilgiler eğitimi de payına du?şeni almıştır. Ku?reselleşme karşısında eğitim sistemi ve sosyal bilgiler eğitimi artık geleneksel yapı ve işleyişini su?rdu?remez. Sosyal bilgiler eğitimi ku?reselleşmenin yol açtığı bu yeni duruma ancak yeni paradigmalar ile uyum sağlayabilir. Eğitimin sosyo-ku?ltu?rel boyutunda çok önemli bir ders olan sosyal bilgiler eğitimi, ku?reselleşmeden amaç, içerik ve öğretim su?reci boyutlarıyla ciddi şekilde etkilenmiştir. Bu etkilenme, öğretim programlarının ku?resel ortak değerleri kazandırmak noktasına yoğunlaşmıştır. Bu bağlamda Tu?rkiye’de sosyal bilgiler eğitiminin ku?reselleşme ile gu?ndeme gelen Bilgi Çağı’na uyum için ku?resel vatandaş yetiştirmek gibi yeni bir amacı öne çıkmıştır. Ancak sözu? geçen ku?resel ortak değerlerin neler olacağı ve dayanakları konusu önemli bir sorun olarak belirmiştir. Bu noktada Tu?rkiye ‘nin yapması gereken, sosyal bilgiler eğitiminde çağdaş du?nya ile uyum sağlamak için, milli değerlerimizi benimseyen ve farklı ku?ltu?rlere uyum sağlayabilecek ku?resel vatandaş yetiştirmek olmalıdır. Bunun için 2005-2006 sosyal bilgiler öğretim programları önemli bir başlangıç olarak kabul edilebilir. Ancak bu programların uygulamadan gelen dönu?tler ışığında su?rekli gözden geçirilmesi, ku?reselleşme karşısında ayakta kalabilmek için önemlidir. Zira ku?reselleşmenin, sosyal bilgiler eğitimine önemli açılımlar sağlama potansiyeli yanında çok ciddi riskler barındırdığı da unutulmamalıdır.

21. Yu?zyılın son çeyreğinde gu?ndeme gelen ku?reselleşme olgusu, iletişim ve bilişim teknolojileri marifetiyle ekonomi, politik ve sosyo-ku?ltu?rel alanları derinden etkilemiş ve bunları dönu?ştu?rmeye başlamıştır. Bu değişim ve dönu?şu?mden genel olarak eğitim ve sosyal bilgiler eğitimi de payına du?şeni almıştır. Ku?reselleşme karşısında eğitim sistemi ve sosyal bilgiler eğitimi artık geleneksel yapı ve işleyişini su?rdu?remez. Sosyal bilgiler eğitimi ku?reselleşmenin yol açtığı bu yeni duruma ancak yeni paradigmalar ile uyum sağlayabilir. Eğitimin sosyo-ku?ltu?rel boyutunda çok önemli bir ders olan sosyal bilgiler eğitimi, ku?reselleşmeden amaç, içerik ve öğretim su?reci boyutlarıyla ciddi şekilde etkilenmiştir. Bu etkilenme, öğretim programlarının ku?resel ortak değerleri kazandırmak noktasına yoğunlaşmıştır. Bu bağlamda Tu?rkiye’de sosyal bilgiler eğitiminin ku?reselleşme ile gu?ndeme gelen Bilgi Çağı’na uyum için ku?resel vatandaş yetiştirmek gibi yeni bir amacı öne çıkmıştır. Ancak sözu? geçen ku?resel ortak değerlerin neler olacağı ve dayanakları konusu önemli bir sorun olarak belirmiştir. Bu noktada Tu?rkiye ‘nin yapması gereken, sosyal bilgiler eğitiminde çağdaş du?nya ile uyum sağlamak için, milli değerlerimizi benimseyen ve farklı ku?ltu?rlere uyum sağlayabilecek ku?resel vatandaş yetiştirmek olmalıdır. Bunun için 2005-2006 sosyal bilgiler öğretim programları önemli bir başlangıç olarak kabul edilebilir. Ancak bu programların uygulamadan gelen dönu?tler ışığında su?rekli gözden geçirilmesi, ku?reselleşme karşısında ayakta kalabilmek için önemlidir. Zira ku?reselleşmenin, sosyal bilgiler eğitimine önemli açılımlar sağlama potansiyeli yanında çok ciddi riskler barındırdığı da unutulmamalıdır.
The Effects of Globalization on Social Sciences Education