HEMODİYALİZDE SIKI VOLÜM KONTROLÜ VE İNFLAMASYON İLİŞKİSİ - GÜNAY, İZZETTİN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Kardiyovasküler ölüm ler gen el populasyon a gö re ürem ik hastalarda dah asık görülm ektedir. S ol v entrikül hip ertrofisi (S V H ) genel populasyond a olduğugibi hem odiyaliz hastalarında da b enzer şekild e m ortalite için önem li bir riskfaktörü dür. K ronik böbrek yetm ezliğinde hipertansiyon, hipervolem i ve ürem iktoksinler gibi risk faktörleri inflam asyon ve oksidatif strese neden olarak, endoteldisfonksiyonunun ortaya çıkm asına ve hızlanm ış ateroskleroza nedenolm aktadırlar. T edavi alm akta olan kronik böbrek yetm ezlikli hastaların % 80 -90`ı hipertansif ve hip ervolem ik olduklarından, bu iki risk faktörü en önem limortalite nedeni olarak kabul edilm ektedir. B irçok m erkez, hemodiyalizhastalarında gelişen hip ertansiyonun tedavisinde antihipertansifleri kullanm aktaolup tedavide istenilen başarı hip ervolem ik d urum devam etm esi nedeni ilesağlan am am aktadır. B u çalışm ada sık ı volüm kontrolünün inflam asyo n veoksidatif stres belirteçleri üzerine olan etkilerinin incelenmesi am açlandı.Ç alışm a grupları, hem odiyalize giren ve sıkı v olüm kontrolü u ygulananhasta grubu (n=20), hemodiyalize giren ve antihipertansif tedavi ile normotansifolan hasta grubu (n = 20 ) ve sağlıklı gönüllülerden oluşturulan kontrol grubu(n= 20) olm ak üzere 3 gruptan oluşturuldu. A ltı aylık takip sonunda gruplarıntansiyonları kabul edilebilir düzeylere geldiğinde çalışm a başlatıldı. H astagruplarının ekokard iyo grafileri kısa interdiyalitik günde yapıldı. T üm gruplardaMDA, SOD, GSH-Px, ok-LDL, NO, CRP, TNF-Î± , İL -1, İL -6, PAI-1,A diponektin ve rutin biyokim ya değerleri bakıldı.A ntihipertansif tedavi ile norm otansiyon sağlan an hem odiyaliz grubununkan basınçları kabul edilebilir düzeydeydi. S ıkı volüm kontrolü u ygulan an gruptaekokardiyo grafik bulgulardan S V K İ ve S V D S Ç İ, hem odiyaliz ilaç grubu na gö reanlam lı şekilde daha iyiydi (p< 0.01). E F ise sıkı volüm kontrolü u ygulanangurupta d aha iyiydi (p< 0.05). K T O `lard a sıkı volüm kontrolü u ygulanan gruptadüşük olarak bulundu (p< 0.05). O ksidatif stres ve inflam asyon belirteçlerinebakıldığında, antihipertansif ilaç kullanan gruba göre sıkı volüm kontrolüu ygulan an grupta bu d eğerler anlam lı olarak daha düşük düzeylerdeydi. S ıkıvolüm kontrolü grubun da antioksidan sistem daha iyi korunm uştu (p<0.001).1N itrik oksit düzeyleri ise her iki grupta da birbirine yakın değerlerdeydi.Adiponektin ve PAI-1 d üzeyleri sıkı volüm kontrolü u ygulanan grupta anlam lışekilde daha iyiydi (p<0.05).S onuç olarak , diyaliz hastalarında hip ervolem iye b ağlı yüksek k anbasıncını antihipertansif ilaçlarla tedavi etm eye çalışm ak, bozuk olan endotelfonksiyonlarını düzeltm em ektedir. S ıkı volüm kontrolü yle, h astalarınhipertansiyonları daha iyi kontrol altına alınıp , endotel fonksiyonları d a oldukçaiyi korun abilm ektedir. H em odiyaliz hastalarında kan b asıncı kontrolü içinantihipertansif ilaç kullanım ı yerine sıkı volüm kontrolü u ygulanm ası k ardiyakfonksiyonları daha iyi korum akta, bunun yanında hastaların d aha az orandaoksitadif stres ve inflam asyona m aruz kalm asını sağlam aktadır.Anahtar kelimeler: K ro nik böbrek yetm ezliği, Hemodiyaliz, Sıkı volümkontrolü , Oksidatif stres, İn flam asyon2

The Relation Between Strict Volume Control and Inlamatory Markers inHemodialysis PatientsC ardiovascular deaths are m ore frequ ent in ürem ic patients than gen eralpopulation. Left ventricular hypertrophy (LVH) is an important risk factor formortality in hemodialysis patient like others. Hypertension, hypervolemia andürem ic tox ins in chronic renal failure cause endothelial disfun ction andaccelerated atherosclerosis by inflamation and oxidative stress. Hypertension andhypervolemia are seen in 80-90% of treated chronic renal failure patients andaccepted as two important mortality risk factors. Because of the ongoinghypervolemia, anti-hypertensive treatment are not succesfull in m ost centers. İnthis study we aimed to evaluate the strict volume control on inflamatory andoxidative stress markers.The study population was composed of patients with strict volume controlwith hemodialysis (n=20), normotensive hemodialysis patients with anti-hypertensive medications (n=20) and healthy volunteers (n=20). The study wasstarted at the end of 6 months follow up period when the patients blood pressurewere came to aceptable levels. Echocardiographic examination of the patientswere done at short inter-dialytic day. Routine biochemical parameters, MDA,SOD, GSH-Px, ok-LDL, NO, CRP, TNF-Î± , IL -1, IL-6, PAI-1 and adiponectinvolues were examined in all groups.Blood pressure was in acceptable levels in anti-hypertensive taking group.LVMI and LVEDDI were significantly lower in strict volume control group thenanti-hypertensive group (p< 0,05). Oxidative stress and inflamatory markers werealso significantly lower in strict volume control group than anti-hypertensive drugusing group. Antioxidant system was protected better in strict volume controlgroup (p<0.001).Nitric oxide levels were similar in both groups. Adiponectin andPAI-1 levels were significantly betterin strict volume control group (p<0.05).The treatment of hypervolemic hypertension by anti-hypertensive drugs indialiysis patients was not reverse the endothelial dysfunction. On the other hand,better blood pressure control and endothelial dysfunction protection were achived3by strict volume control. The preference of strict volume control over anti-hypertensive therapy protected cardiac function better and patients were faced tolower oxidative stress and inflamation, in hemodialysis patients.Key words: Chronic renal failure, Hemodialysis, Strict volume control,Oxidative stress, Inflammation.4
The relation between strict volume control and inlamatory markers in hemodialysis patients
Keywords: Nefroloji