SİSPLATİN İLE OLUŞTURULAN PANKREAS HASARINA KARŞI EPİGALLOKATEŞİN-3-GALLAT'IN BAZI GEN EKSPRESYONLARI ÜZERİNE ETKİLERİ - MENEKŞE, BAŞAK ARSLAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bazı kanser türlerinde kemoterapi ilacı olarak kullanılan sisplatin, belirli limitlerden sonra hücrelerde DNA hasarı ve bazı organ hasarları meydana getirebilmektedir. Sisplatin ile yapılan hasar çalışmaları daha çok karaciğer, akciğer gibi organlar ve bazı kanser türleri üzerinedir. Pankreas dokusu üzerine yapılan hasar çalışmaları ise nispeten daha az olup özellikle insulin ile ilgilidir. Bu çalışmada sisplatinin pankreas dokusu üzerinde meydana getirdiği genel hasara karşı antioksidan ve antitümör özelliklere sahip EGCG'nin koruyucu etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, 28 adet erkek sıçan kullanılmış, 4 gruba ayrılmış ve 4 hafta devam etmiştir. Sisplatin ve EGCG intraperitonal olarak verilmiştir. Malondialdehit, katalaz ve glutatyon seviyeleri spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. Kaspaz-3, IL-1?, IL-6, p53, HO-1 protein ekspresyonları Western Blotlama yöntemiyle belirlenmiştir. Ayrıca pankreas dokusunun histopatolojik incelemesi yapılmış ve bulgular istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgularımızda, EGCG'nin uygulandığı sıçan gruplarında, pankreas dokusunda malondialdehit seviyesinde azalış, katalaz aktivitesinde ve glutatyonun seviyesinde ise artış gözlenmiştir. EGCG ile tedavi edilen grupta (EGCG+Cis) enflamasyon göstergesi olan IL-1?, IL-6 proteinlerinin ekspresyon seviyelerinin, sisplatin grubuna kıyasla önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. Histopatolojik incelemede sisplatin uygulanan grupta pankreas hasarının belirgin olarak oluştuğu ve tedavi grubunda ise azaldığı gözlenmiştir. Bu verilere göre, sisplatin ile oluşturulan pankreotoksisitede, EGCG ile yapılan tedavinin antienflamatuar etki göstererek, toksisiteyi önleyebileceği gösterilmiştir.

Cisplatin, which is used as a chemotherapy drug in some types of cancer, can cause DNA damage in cells and some organ damage after certain limits. Damage studies with cisplatin are mostly on organs such as liver and lung and some types of cancer. Damage studies on pancreatic tissue are relatively few, and they are especially related to insulin. In this study, the protective effects of EGCG, which has antioxidant and antitumor properties, were investigated against the general damage caused by cisplatin on the pancreatic tissue. In the study, 28 male rats were used, divided into 4 groups and continued for 4 weeks. Cisplatin and EGCG were given intraperitoneally. Malondialdehyde, catalase and glutathione levels were measured spectrophotometrically. Caspase-3, IL-1?, IL-6, p53, HO-1 protein expressions were determined by Western Blotting method. In addition, histopathological examination of the pancreatic tissue was performed and the findings were evaluated statistically. In our findings, a decrease in malondialdehyde level and an increase in catalase activity and glutathione level were observed in pancreatic tissue in rat groups to which EGCG was administered. It was observed that the expression levels of IL-1?, IL-6 proteins, which are markers of inflammation, were significantly decreased in the EGCG-treated group (EGCG+Cis) compared to the cisplatin group. In the histopathological examination, it was observed that pancreatic damage occurred significantly in the cisplatin-administered group and decreased in the treatment group. According to these data, it has been shown that treatment with EGCG can prevent toxicity in cisplatin-induced pancreotoxicity by showing an anti-inflammatory effect.
Effects of epigallocatechin-3-gallate against pancreatic damage induced by cisplatin on some gene expressions
Keywords: Zooloji