MEMENİN İNVAZİV DUKTAL KARSİNOMUNDA TELOMERAZ AKTİVİTESİ VE APOPTOZİSİN İMMUNOHİSTOKİMYASAL VE WESTERN BLOT YÖNTEMLERİ KULLANILARAK ARAŞTIRILMASI - TÜRK, BİLGE AYDIN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Meme kanserleri kadınlarda en sık görülen kanserdir. İnvaziv duktal karsinom meme kanserlerinin en geniş grubunu oluşturur. Bu çalışmada invaziv duktal karsinomlarda telomeraz aktivitesi ve apoptozisin immunohistokimya ve western blot yöntemleri ile araştırılması amaçlanmıştır.2005 ve 2010 yılları arasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda invaziv duktal karsinom tanısı alan 75 olgu ve frozen incelemesi yapılan 6 olgu çalışmaya dahil edildi. Elde edilen kesitler Bax, Bcl-2, hTERT ve BNIP3 ile boyandı. Söz konusu antikorların boyanma özellikleri yanı sıra, yaş, tümör boyutu, derecesi, östrojen reseptörü, progesteron reseptörü ve c-erbB2 durumları değerlendirildi.İmmunohistokimyasal çalışmalarda tümör derecesi arttıkça Bcl-2 pozitifliğinde azalma ve Bax pozitifliğinde artış bulundu. Bu durum, istatistiksel olarak anlamlı olmasa da, western blot yöntemiyle elde edilen bulgularda da Bcl-2'nin derece 1 tümörde en yüksek değerde olduğu saptandı. Bcl-2 ile östrojen reseptörü ve progesteron reseptörü pozitifliği arasındaki ilişki, apoptozisde hormonal kontrolü düşündürecek şekilde, istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ayrıca derece arttıkça, hipoksik hücre ölümünde etkili olan BNIP3'ün azaldığı belirlendi. Benzer şekilde western blot yöntemi ile de BNIP3'ün derece 3 tümörde en düşük değere sahip olduğu saptandı. Tümör derecesi arttıkça, telomeraz aktivitesini düzenleyen ve hücre proliferasyonunun devamını sağlayan hTERT'in de arttığı tesbit edildi. Western blot yönteminde ise hTERT'in derece 1 tümörde, kontrole göre yaklaşık dört kat arttığı bulundu.Tümörde oldukça yüksek olan hTERT, tanıya yardımcı bir kanser belirleyicisi olabilir. hTERT ve BNIP3, prognoz hakkında bilgi verebilecek değerli belirleyicilerdir. Her ikisinde de duktal karsinoma insitu alanlarının pozitif boyanmış olması, tümör gelişiminin ilk basamaklarında, telomeraz ve apoptozisin etkin olduğunu göstermektedir. Telomeraz artışı ve hipoksik hücre ölümünün durdurulmasına yönelik tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ile birlikte, tümör progresyonunun durdurulması konusunda önemli bir aşama kaydedilecektir.Anahtar kelimeler: Meme, karsinom, apoptozis, telomeraz.

Invasive breast cancer is the most common carcinoma in women. Invasive ductal carcinoma comprises the largest group of invasive breast cancers. In this study, it is aimed to investigate telomerase activity and apoptosis by using immunohistochemical and western blot methods.Seventy five cases which diagnosed as invasive ductal carcinoma and six cases which underwent frozen procedure in Pathology Department of Medical School of Firat University are included in our study. The acquired sections are stained with Bax, Bcl-2, hTERT and BNIP3. Age of patient, tumor size and grade, estrogen, progesteron and c-erbB2 status are evaluated as well as the staining characteristics of the antibodies in question.A decrease of Bcl-2 positivity and an increase of Bax positivity were found with increasing tumor grade in immunohistochemical method. Although, these results were not statistically significant, the data obtained by western blot method showed that Bcl-2 was highest in grade 1 tumor. The relationship between the Bcl-2 and estrogen receptor positivity and progesteron receptor positivity was statistically significant, suggesting that there is hormonal control in the apoptosis. Also BNIP3 which effects hypoxic cell death, was found to be decreased with increasing tumor grade. Similarly, BNIP3 was found to have the lowest value in grade 3 tumors by western blot method. hTERT, which regulates telomerase activity and provide continuance of cell proliferation was found to be increased with increasing tumor grade. In western blot method, hTERT increased nearly four-fold compared to control.hTERT, which has very high levels in tumor, may be a helpful cancer marker. Both hTERT and BNIP3 are important markers which can provide information about the prognosis. Positive staining in the DCIS areas with these markers shows that telomerase and apoptosis have an effect on the first stages of tumor development. There will be a big improvement in tumor progression control with the new treatment modalities that stop telomerase activity and hypoxic cell death.Key words: Breast, carcinoma, apoptosis, telomerase.
Analyses of telomerase activity and apoptosis in invasive ductal carcinoma of the breast by using immunohistochemical and western blot methods
Keywords: Patoloji