Kurmaca tekniği bakımından Halide Edip Adıvar’ın “Handan” romanı - Şahin, Veysel (My University, 2008)
Halide Edip Adıvar tarafından kaleme alınan eser, genç bir kadın olan Handan’ın, aşk-sevgi, bunaltı ve trajik çıkmazlarını ele alır. Handan’ın bir kadın olarak bireysel anlamda kendini bulmayı amaçlaması, Handan’ın nezdinde o dönemdeki genç kadınların hem psikolojik hem de sosyolojik kimliğini yansıtır. Aynı zamanda eser, genç bir kadının hayatla olan mücadelesini, bireyin varoluşsal sorunları düzleminde ele alır. Başkişi Handan’ın kendini gerçekleştirme sürecini trajik bir yok oluş olarak gören yazar, romandaki karakterleri, olayları, mekanı ve diğer unsurları bu doğrultuda oluşturur.

The work written by Halide Edip Adıvar deals with the love, compassion, depression and tragic troubles of Handan who is a young women. Handan’s aiming at discovering herself individually as a women reflects both the psychological and sociological identity of the young girls of the period. The novel also deals with the young woman’s struggle with life at the level of the individual’s existetial problems. The writer seeing the process of the protagonist Handan’s self-actualization as a tragic destruction, forms the cheracters, events, setting and other elements in this direction. Key Words: Handan, Nazım, Refik Cemal, Hüsnü Paşa, Neriman, love, compassion woman, marriage, fidelity, becoming, the other, degeneration, loneliness, novel, fiction, setting, İstanbul, Londra, Marsilya.
Halide Edip Adıvar’s novel “Handan” in terms of fiction techniqde
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Tek Yazarlı
Keywords: Handan; Nazım; Refik Cemal; Hüsnü Paşa; Neriman; Sevgi-aşk; Evlilik; Sadakat; Ötekileşme; Yozlaşma; Yalnızlık; Kurmaca; İstanbul; Londra; Marsilya