Determination of antioxidant and antimicrobial properties of Eremurus spectabilis Bieb. - Bircan, Burak; Kırbağ, Sevda (My University, 2015)
Bu çalışmada, halk arasında sebze olarak tüketilen E. spectabilis Bieb.'in in vitro antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi incelenmiş ve anaerobik kültür ortamında Kluyveromyces lactis üzerinde ki antioksidan aktivitesi araştırılmıştır. Bu amaçla; 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) giderme aktivitesi, flavonoid, resveratrol, şeker içeriği, lipid peroksidasyon düzeyi, yağ asidi düzeyi, lipofilik vitamin değerleri, protein ve glutatyon miktarları ölçüldü. FeCl2+H2O2 uygulanan FeCl grubunda LPO seviyesinin kontrol grubuna (K) kıyasla yüksek miktarda arttığı görüldü (p<0.05). Tedavi gruplarında da LPO düzeyinin belli oranlarda azaldığı belirlendi. Eremurus spectabilis'in LPO düşürücü etkisinin içerdiği flavonoidler gibi fitokimyasal kaynaklar olduğu ileri sürülmektedir. Antibakteriyel aktivite sonuçlarına göre E. spectabilis'in E. coli, S. aureus, Epidermophyton spp. ve C. albicans'a karşı farklı oranlarda antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu görülmektedir
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Farmakoloji ve Eczacılık