Erzurum' da tüketimi sunulan geleneksel civil peynirinde akar varlığından araştırılması - Aygun, Osman; Yaman, Mehmet; Durmaz, Hisamettin (My University, 2007)
Bu çalışmada, Erzurum ilinde satışa sunulan toplam 200 adet Civil peyniri örneği depo akarları bakımından incelendi.Çalışma sonunda, örneklerden sadece birinin (%0.5) Acarus siro ile enfeste olduğu saptandı. Akar pozitif numunede, iki erkek, bir dişi A. siro ile üç adet yumurta tespit edilirken, larva ve nimflere rastlanmadı.Depo akarlarının Civil peynirlerinde üremesini önlemek için, peynir üretiminin ve özellikle muhafazasının hijyenik ortamlarda yapılmasının gerekli olduğu kanaatine varıldı.
Keywords: Gıda mikrobiyolojisi; Türkiye; Erzurum; Acari; gıda bulaşıklılığı; mayt; Acarus siro; civil peyniri; geleneksel gıdalar; saklama kalitesi