VAN GÖLÜ SU SEVİYESİNİN YÜKSELME NEDENLERİ - ÇELİK, MAHMUT (Fırat Üniveristesi, 1999)
Doğu Anadolu Bölgesinden bulunan Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölü olmasının yanısıra kapalı göller sıralamasında dünyadaki 4. Büyük göldür. Yüzey alam 3500 km2, hacmi 607 km3 olup su yüzeyi 1648 m. kotundadır. Son yıllarda bölgedeki tüm göllerde ve Van Gölü'nde görülen su seviyesi yükselmeleri bölge yaşamım, ekonomik, ekolojik ve sosyolojik yönde etkilemiştir. Seviye yükselmesi nedeni ile tarla, bağ, bahçe, ulaşım yolları, limanlar, fabrikalar ve sosyal tesisler etkileyerek maddi açıdan büyük kayıplara yol açmaktadır. Ayrıca Van Gölü' nün suyunun sodalı olması nedeniyle temas ettiği bitki ve tarlaların çoraklaşıp uzun süreli düzelmesi büyük sorunlar oluşturmaktadır. Özellikle son 10 yılda su seviyesi 3,50 m civarında yükselerek Van Gölü çevresindeki yerleşim birimlerini, yolları, limanlan su altına alarak büyük hasarlar oluşturmakta ulaşımı aksatmaktadır. Bu denli zararlara yol açan bu yükselmenin kontrol allına alınması gereklidir. Bu nedenle Van Gölü' nün su seviyesinin kontrol altına alınabilmesi için yükselmeye sebep olan faktörlerin incelenmesi gerekir. Bu tez çalışmasında Van Gölü su seviyesinin yükselme nedenleri olabilecek faktörler incelenmiş, Van Gölü' nün yapısı da eklenerek araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler: Van Gölü, Seviye Yükselmesi Nedenleri, Eylem Planı

The Lake Van is situated on the high pleatues of eastern Anatolia in Turkey, The Lake Van is the largerst soda lake on earth and ransk the fourt in volume among the closed basin lakes of the world. It has a surface area 3500 km2 and a volume of 607 km3 at 1648 m. surface level. Recently, rises in water level been observed in Lake Van and all other lakes in the region. This has effected the social life, economic life and ecological life. Part of the roads and railways are invated by water. Public and government buildings are either completely or partly occupied by water... An approximately 3,5 m. lake level increase of the lake Van (last 10 years), negatively effected some settlements roads, railways and etc.... around the lake. Thereasons of the rising of the rising of the water level in lake Van must be search to keep the water level under control. As a result of this study we search the reasons of rising of the water level in Lake Van and an action plan proposal is presented. Keywords: Lake Van, the reasons of water level rising, action plan.
The Reasons of rizing of the water level in Lake Van
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering