Brusellar ve tüberküloz spondilodiskitli olgularda manyetik rezonans görüntüleme bulguları - Ağlamış, Serpil; Bozgeyik, Zülkif (My University, 2014)
Amaç: Bu retrospektif çalı ş manın amacı brusella ve tüberküloz spondilodiskitte magnetikrezonans görüntüleme (MRG) bulgularını tartı ş mak ve karş ıla ş tırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalı ş maya klinik, labaratuvar ve MRG bulgularına göre 11 brusellar ve 7tüberküloz spondilodiskit olgu dahil edildi. 1.5 Tesla MRG cihazı ile elde edilmi ş ya ğ baskılı vebaskısız T1 ve T2 a ğ ırlıklı, Short Tau Inversion Recovery (STIR) ve T1 a ğ ırlıklı kontrastlısekanslar her bir olgu için ayrı ayrı de ğ erlendirildi. Tüm olgularda vertebra korpusları, disk,paravertebral yumu ş ak dokular ve epidural mesafeler tutulum yönünden de ğ erlendirildi. Bulgular: İntervertebral disk tutulumu tüm olgularda izlendi. Multi fokal tutulum 1 brusellozlu ve 5tbc li olguda mevcuttu. Paraspinal yumu ş ak doku tutulumu tüm tüberkülozlu olgularda ve 7brusellozlu olguda mevcuttu. Epidural mesafeye uzanım 6 brusellozlu ve 6 tüberkülozlu olgudaizlendi. Kemik erozyonu tüberkülozlu olguların tamamında ve brusellozlu 5 olguda izlendi.Paravertebral abse formasyonu 6 tüberkülozlu ve 2 brusellozlu olguda izlendi. Sonuç: Multifokal tutulum, ileri derecede vertebral destrüksiyon yanısıra büyük boyutluparavertebral abse formasyonunun olması brusellar spondilodiskitten çok tüberküloza ba ğ lıspondilodiskiti desteklemektedir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Mikrobiyoloji