CENGİZ AYTMATOV`UN HİKAYELERİNİN TEMATİK BAKIMDAN İNCELENMESİ - ÇAKMAKCI, SELAMİ (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu çalışmada edebiyatın usta kalemlerinden biri olan Cengiz Aytmatov'un hikâyelerini tematik bakımdan incelemeyi amaç edindik. iki bölümden oluşan tezimizin birinci bölümde Cengiz Aytmatov'un hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Bu bölümde Aytmatov'un hayatı ve hayatındaki önemli olayların sanatına yaptığı etkiler üzerinde durulmuş, sanat ve edebiyat ile ilgili görüşleri tespit edilerek eserlerinin kısa bir tanıtımı yapılmıştır. Yazarın hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgi verdiğimiz bu bölüm, ikinci bölümde yapılan hikâyelerin tematik bakımdan incelenmesine bir zemin oluşturmuştur. Çalışmamızın ikinci bölümünde Cengiz Aytmatov'un hikâyeleri tematik olarak incelenmiş ve bu bölüm çalışmanın ağırlıklı kısmım oluşturmuştur. Hikâyelerde yozlaşma, sevgi, doğa, yalnızlık, savaş, hürriyet, yoksulluk gibi temler tespit edilerek, bu temler önem sırasına göre değerlendirilmiştir. Bu bölümde hikâyeler ile ilgili tematik inceleme yapılırken Aytmatov'un hayatı, özellikle de çocukluk yıllan göz önünde bulundurulmuş sanatkardan esere ulaşmaya çalışılmıştır. Ayrıca hikayelerdeki bazı kavramlar, simge değerler ve ibarelerden hareket ederek eseri çözme, diğer bir metodumuz oldu. Bu metotla yola çıkarak yaptığımız incelememizde Aytmatov'un okuyucuya, "insan" ve "yaşam" ile ilgili önemli mesajlar verdiğini gördük ve hikâyelerindeki temalarla insan merkezleri bir sanat çizgisi izlediğini tespit ettik. ANAHTAR KELİMELER : Yozlaşma, insan, özgürlük, doğa, yalnızlık, yoksulluk, çocuk, sevgi, savaş, ideoloji...

In this study we aimed to investigate a master writer of modern literature Cengiz Aytmatov's stories in theme. In the first part of our thesis which is motde of two parts the information about the life, art and the works of Cengiz Aytmatov and the import and events which effected on his art and literature have painted out. His thoughts about art and literature have been fixed and presentation of his works has done. This part in which we gave information about the life, art and works of the writer has made a basis for secontd part to investigate his stories in theme. In the second part of our study the stories of Cengiz Aytmatov have been investigated in theme and this part is the main part of the study. In the stories the themes such as degeneration, love, nature, lonileness, war, liherty and poverty have been fixed and these themes have been appreciated according to their imparlance level. In this part, whice the stories were being investigated in theme the life, especialy childhood, of Aytmatov has been taken into consideration. It has been tried to reach the work by st reaching the urtist. Also, some concepts, symbols and wordings have been another method of us to solve the work. In our investigation in which we hed that method we saw that Aytmatove gave messages to the reader related to "human" and "life" and we fixed in the themes of the stories that he has followed an art line which is the human is centered. KEY WORDS: Degeneration, liberity, destitution, nature, human, lonelevess, child, love, war, ideology...
The Study Of Cengiz Aytmatov`s stories in view of theme
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature