EVALUATİON OF PET WASTE AND MARBLE DUST İN PRODUCTİON OF COMPOSİTE MATERİAL - ÇİNAR, MEHMET EMİN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Gün geçtikçe artan sanayileşme, kentleşme ve teknolojik gelişmeler doğal kaynakların tükenmesi ve çevre kirliliği problemlerinin artmasına neden olmuştur. Özellikle atıkları düzenli bir şekilde bertaraf edebilmek için yeterli alanı bulunmayan ülkeler için atıkların değerlendirilmesi veya bertaraf atık miktarının ve hacminin azalması yönünde büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda, hem kaynakları koruma hem de çevre kirliliğini önleme amacıyla birçok çalışma yapılmakta ve projeler geliştirilmektedir. PET şişeler özellikle alkolsüz içecekler sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır ve fiziksel veya kimyasal geri kazanım işleminden geçirilerek yeniden kullanılabilmektedir. Son zamanlarda, çevre mevzuatı ve tüketici bilincinin artması atıkların yeniden değerlendirilmesi konusuna olan ilgiyi arttırmıştır. Polimer kompozitler düşük ağırlık, düşük maliyet, işlem ve şekillendirme kolaylığı ile korozyon direnci gibi özelliklerinden dolayı pek çok uygulamalar için oldukça caziptir. Bu çalışmada atık PET (Polietilen teraftalat) şişeler ve mermer tozu kullanılarak kompozit malzeme üretimi hedeflenmiştir. Bu sayede hem bu atıklardan kaynaklanan kirlilik azaltılacak hem de mermer tozunun düşük maliyeti, yanmazlık ve yüksek mekanik özellikleri, PET'in özellikleri ile birleştirilerek daha yüksek özelliklere sahip ancak daha düşük maliyetli yeni bir malzeme üretimi yapılacaktır. Bu amaçla, PET atıklarından elde edilen parçacıklar, mermer tozu ile vidalı bir karıştırıcıda (ekstruder) karıştırılarak kompozit malzeme üretilmesi ve bu malzemenin mekanik, termal ve morfolojik özelliklerine etkisi incelenmiştir.

The increasing industrialization, urbanization and the technological development have caused to increase depletion of the natural resources and environmental pollution's problem. Especially, for the countries which have not enough space recycling of the waste eliminating waste on regular basis or decreasing the amount and volume of waste have provided the important advantages. There are lots of studies and projects to develop both protect resources and prevent environmental pollution. PET bottles are commonly used in beverage industry and can be reused after physical and chemical recycling processes. Usage areas of recycled PET have been developed rapidly. Recently environmental, legislative and consumer pressures have led to an increase of interest in reusing polymers from waste. Polymer composites are attractive for variety of applications due to many features including low weight, low cost, ease of processing and shaping, and corrosion resistance. Fillers are typically added to enhance chemical and/or physical properties of polymers. In this study, composite materials will be produced using the waste PET (polyethylene terephthalate) bottles and the marble dust. Thus both the reduction of pollution caused by waste and the low cost of marble dust, flame retardancy properties,high mechanical properties, combined with PET in features lower cost but higher mechanical properties a new materials will be achieved. For this purpose, the particles obtained from PET waste and marble dust were mixed in a screw (extruder). The production of composite materials, its chemical and mechanical possibilities and usage possibilities of composite materials as a new material in industry were investigated.
Atık pet ve mermer tozunun kompozit malzeme üretiminde değerlendirilmesi
Keywords: Kimya Mühendisliği