REJENERATİF ISI DEĞİŞTİRGEÇLERİ YARDIMIYLA ENERJİ KAZANIMI - VAROL, YASİN (Fırat Üniveristesi, 1991)
Yüksel: Lisans Tezi REJENERATİF ISI DEĞİŞTİRGEÇLERİ YARDIMIYLA ENERJİ GERİ KAZANIMI Yasin YAROL Fırat Üniversitesi Tefeni k Eğitim Fakültesi haki ıra Eğitimi Anabilin Dalı 1991, Sayfa: 106 Bu çalışmada, dönel rejeneratif tip ısı değiştiricilerinin klima tesislerinde kullanılmasıyla ne kadarlık bir enerjinin geri kazanılacağı araştırılmıştır. Rejeneratör matrisi ile birlikte dönen bir gözlemci iyin geçerli kısmi türevli denklemler elde edilmiştir. Kısmi türevli denklemler, rejeneratör matris malzemesi içindeki eksenel ısı iletimi ihmal edilerek türetilmiştir. Bu denklemleri çözmek için sonlu farklar yöntemi uygulanmış ve bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Hesaplama sonuçlarından bir dönel rejeneratörün performans eğrileri elde edilmiştir.IV Akışkanların kapasite debileri oram C*, matrisin boyutsuz kapasite debisi Cr*. düzeltilmiş transfer birimleri sayısı N^ ve akışkanların ısı taşınım oranı (hA)* gibi boyutsuz parametrelerin rejeneratör performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar örnek bir klima tesisine uygulanmış ve tesisde dönel rejeneratör kullanılmasıyla realize edilecek enerji tasarrufu hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler : Dönel rejeneratör. Isıl depolama tip ısı değiştiricisi, Enerji geri kazanma.
Energy recovery by means of rotary type regenerative heat exchangers
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering