Gizli ısı depolamalı yeni tip bir güneş kollektörünün ısıl performansının deneysel olarak araştırılması - Esen, Mehmet; Koca, Ahmet; Esen, Hikmet (My University, 2002)
Bu çalışmada güneş enerjisinin toplanması ve depolanmasını aynı birimde yapan düzlemsel bir güneş kollektörü tasarlanmıştır. Kollektörün güneş ışınımını daha fazla alabilmesi için sistemin iki yan yüzeyine, güneş ışınımını odaklayıcı iki adet hareketli ayna yerleştirilmiştir. Evsel kullanım için gerekli olan suyun ısıtılmasının amaçlandığı çalışmada, güneş enerjisinin depolanabilmesi için Faz Değiştiren Madde (FDM) olarak $CaCl_2.6H_2O$ kullanılmıştır. Su bakır borulu ısı değiştirgecinin içinden geçmekte ve bu borular da özel bir ısı transfer yağının içinde bulunmaktadır. Bu yağ ise FDM ile temas etmesine rağmen yoğunluk farkından dolayı FDM ile karışmamakta ve FDM'nin üzerinde yer almaktadır. Deneysel sonuçlardan FDM'nin sıcaklık dağılımı ve ayrıca depolanan ısı miktarı belirlenmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Enerji ve Yakıtlar