ÖĞRETMENLERİN OKUL YÖNETİCİLİĞİNİ TERCİH ETME / ETMEME NEDENLERİ - Demırkol, Murat; Orhan, Mustafa; Özdemir, Tuncay Yavuz (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı, Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Yönetimi alanında tezsiz yüksek lisans yapan öğretmenlerin okul yöneticiliğini tercih etme/etmeme nedenlerini belirlemektir. Araştırma, nitel araştırma yöntemleri arasında yer alan olgu bilim deseninde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Elazığ ilindeki okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 33 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin yönetici olmayı isteme nedenlerinde en fazla, yöneticiliğe yeni bir bakış açısı getirmek görüşünün ifade edildiği belirlenmiştir. Bununla birlikte öğretmenlerin olmayı hedefledikleri yönetici ile ilgili en fazla, etkili iletişim kuran yönetici görüşünün ifade edildiği saptanırken; yönetici olduklarında oluşturmayı planladıkları çalışma ortamı ile ilgili en fazla, etkili iletişimin olduğu bir çalışma ortamı görüşünün ifade edildiği belirlenmiştir. Öğretmenlerin yönetici olmak istememelerinde en fazla, iş yükünün fazla olması görüşünün ifade edildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu bulgulara dayalı olarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları