Anorektal Malformasyonlu Hastaların Ameliyat Sonrası ve Uzun Dönem Prognozu: Türkiye\\'deki Üçüncü Basamak Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde 15 Yıllık Tek Merkezli Deneyim - Tartar, Tugay; Bakal, Unal; Kazez, Ahmet; Gürbaz, Mustafa Tamer (My University, 2025)
Amaç: Anorektal malformasyonlu (ARM) hastaların ameliyat sonrası ve uzun dönem sonuçlarını değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Haziran 1996 ile Aralık 2011 arasında ARM nedeniyle ameliyat edilen hastaların klinik ve demografik verileri hastane kayıtlarından elde edildi. 4 yaş üstü hastaların anorektal fonksiyonları Krickenbeck kriterlerine göre incelendi. Hastalar cinsiyet, doğum ağırlığı, Wingspread sınıflamasına göre ARM tipi, eşlik eden anomaliler, cerrahi prosedürler ve komplikasyonlara göre incelendi. Bulgular: Doksan altı hastanın 67'si erkekti. Wingspread sınıflamasına ve cinsiyet dağılımına (E/K) göre ARM tipleri; yüksek tip, 41 (28/13) (%43); orta tip, 10 (4/6) (%10.5) ve düşük tip, 45 (35/10) (%46.5) idi. Doğum ağırlığına göre dağılımı ise; tüm hastaların 19'u (%19.8) <1800 gram, 47'si (%49) 1800 ile 2500 gram arasında ve 30'u (%31.2) ≥2500 gramdı. Mortalite, gastrointestinal sistemin komorbid anomalileri ile istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti (p=0.036). En sık görülen komplikasyon dermatitti. ARM tipleri ile fekal kirlenme (FK) ve kabızlık arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar bulundu (p=0.001). Mortalite ile yüksek tip ARM varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon vardı (p=0.012). Sonuç: Yüksek ve orta tipte yüksek mortaliteye neden olan komorbid anomaliler dikkatlice incelenmeli ve bu anomaliler tedavi ve takipte dikkate alınmalıdır. Tıbbi ve cerrahi gelişmelere rağmen, dışkı inkontinansı, FK ve kabızlık yüksek ve orta tip ARM'li hastalarda önemli sorunlar olmaya devam etmektedir.
Post-Operative and Long Term Prognosis of the Patients with Anorectal Malformations: A 15-Year Single-Center Experience at a Tertiary Neonatal Intensive Care Unit in Türkiye
Keywords: Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Pediatri; Cerrahi