Lepralı hastalarda göz kapağı ve gözyaşı fonksiyonları - Demir, Tamer; Aslan, Lokman; Çeliker, Ülkü; Yılmaz, Turgut; Aydemir, Orhan (My University, 2000)
Amaç: Lepralı hastalarda göz kapağı şekil bozuklukları, göz yaşı fonksiyonları ve bunların korneal skar oluşumuna etkileri incelenmiştir. Yöntem: Elazığ Lepra Hastanesinde takip ve tedavileri süren 31 lepramatöz lepralı hastanın 61 gözü çalışma kapsamına alındı. Olgular yaş, cins, hastalık süresi, sistemik bulguları, madarozis, entropion, ektropion, lagoftalmus, trikiazis, nazolakrimal kanal obstruksiyonu, Schirmer testi, floresein parçalanma zamanı (FPZ) ve korneal skar oluşumu yönünden değerlendirildi.Bulgular: Lepralı olgularda en sık kapak deformitesi olarak madarozis (%56.45), lagoftalmus (%56.45) ve ektropion (%53.22) tespit edildi. Korneal skar ile göz yaşı fonksiyon testleri arasında anlamlı bir ilişki izlenmezken (p>0.05), lagoftalmus insidansının hastalık süresi uzadıkça arttığı (p<0.01), entropion ve ektropionun ise ileri yaş grubunda daha sık (p<0.01) görüldüğü belirlendi.Sonuç: Leprada birçok kapak deformitesi izlenmekle birlikte en sık madarozis, lagoftalmus ve ektropiona rastlanılmıştır. Gözyaşı fonksiyonları ile korneal skar arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Keywords: Göz kapakları; Lepra; lepromatöz; Gözyaşı