TÜRKİYE'NİN GÜNEY SINIRLARI DIŞINDA TÜRKÇE YAYINLANAN YENİ IRAK, VAHDET, DOĞRU YOL GAZETELERİNİN (1934) DEĞERLENDİRİLMESİ - HAYKIR, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2004)
Türkiye'nin sınırlan dışında kalmış olan Türk toplulukları yaşadıkları siyasi organizasyon altında kendi kültür ve kimliklerini koruma ve yaşatma noktasında birçok faaliyetlerde bulunmuşlardır. Bulundukları siyasi organizasyon içerisinde kendilerini ifade etme ve Türkiye ile olan bağlarını devam ettirmek amacıyla dönemin en etkili kitle iletişim aracı olan gazetelerden faydalanmışlardır. Türkiye'nin güney sınırları dışında bulunan Türkler, yaşadıkları bölgelerde bu türden faaliyetlerde bulunmuşlardır. Bağdat'ta Yeni Irak, Halep'te Vahdet ve İskenderun'da Doğru Yol adlı Türkçe gazeteler çıkartmışlardır. Türk toplulukları bu gazeteler vasıtasıyla dünyada, Türkiye'de ve çevresinde meydana gelen olayları yakından takip etmişlerdir. Ayrıca Türkiye ile olan bağlarını da bu sayede kuvvetlendirmişlerdir. Bu çalışmada Yeni Irak, Vahdet, Doğru Yol Gazeteleri'nin 1934 yılında yayınlanan on yedi nüshası değerlendirilmiş, konularına göre fihristi yapılmış ve haber özetleri verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Türkler, Yeni Irak, Vahdet, Doğru Yol, Gazeteler, Halep, Bağdat, İskenderun, Antakya.

Turkish Communities located out of Turkey have participated in plenty of activities in order to protect and keep their culture and identity alive under the political organization they dependent on. To express themselves and to remain their connections with Turkey, these people have deployed newspapers as being the most effective mass communication tool of the era. Turks living out of the south border of Turkey have organized such activities in the regions they live in. The Turkish newspapers "Yeni Irak" in Baghdad, "Vahdet" in Halep and "Doğru Yol" in İskenderun have been published. Via these newspapers Turkish Communities have closely followed the events occurred in the world, in Turkey and around them. Moreover they have been strengthening their ties with Turkey by this way. In this study, seventeen issues of Yeni Irak, Vahdet and Doğru Yol published in 1934 have been examined, indexed according to their subjects and the news summaries have been stated. Key Words: Turks, Yeni Irak, Vahdet, Doğru Yol, Newspapers, Halep, Baghdad, İskenderun, Antakya.
The evaluation of the newspapers Yeni Irak, Vahdet and Doğru Yol published in Turkish language and out of the south border of Turkey (1934)
Keywords: Gazetecilik; Journalism; Tarih; History