2 NUMARALI MÜHİMME-İ MEKTUME DEFTERİ (H. 1208-1211/M. 1793-1797) TRANSKRİPSİYON VE DEĞERLENDİRİLMESİ (S. 1-30) - YILMAZ, HACER (Fırat Üniveristesi, 2016)
Günümüzdeki Bakanlar Kurulu'nun işlevini gören Divân-ı Hümayûn toplantılarında iç ve dış meselelere ait idari, iktisadi, içtimai, askeri konular ve halkın şikâyetleri görüşülür, bunun sonucunda alınan önemli kararlar Mühimme Defterleri'ne kaydedilirdi. Bu defterler, modern tarih çalışmalarında kullanılmasının yanı sıra, yüksek karar organı vazifesi gören Divân'dan kalan belgeler olduğu için, hukuk tarihi açısından da önemli bir yer tutar. Toplamda 419 adet olan Mühimme Defterleri'nde, Osmanlı Devleti'nin merkez ve taşra teşkilatının yönetim ve askeri birimlerinin yapısı, çalışma şekilleri, savaş tarihleri, devlet ve gayr-i müslim halk arasındaki ilişki, hac siyaseti, kutsal bölgelerin korunması ve idaresi gibi önemli konularda bilgi içermektedir. İçerdikleri bu bilgilere göre; Rikâb Mühimmesi, Ordu Mühimmesi, Kaymakamlık Mühimmesi, Mektum Mühimmesi, Mısır Mühimmesi gibi çeşitli isimler almıştır. Mühimme-i Mektume, devlet için çok gizli olan kararların tutulduğu defterlerdir. Bu defterler, Hicri 1203-1302 Miladi 1788-1885 yılları arasında tutulmuş ve sayıları onu geçmemektedir. Mühimme-i Mektum Defterleri'ni inceleyerek, dönemde yapılmış yolsuzluk, eşkıyalık ve bu kimselere verilmiş cezalar hakkında bilgi edinebiliriz. Anahtar Kelimeler: Divân-ı Hümayûn, Mühimme Defterleri, Mühimme-iMektum, Osmanlı Devleti, Şikayet

Today, the Council of Ministers meeting in the administrative functions of the Divan-i Humayun saw the interior and foreign issues , economic, social, military affairs and public complaints are discussed, important decisions taken as a result of it was recorded in the Mühimme regristers. These regristers, as well as the use of modern historical studies, because the highest decision making body of the Court , which acts as the remaining documents , holds an important place in the history of law . In total, the Mühimme Books, with 419 units, the management and structure of the military units of the Ottoman Empire 's central and provincial organizations, ways of working, war history, the relationship between the state and the non-muslim population, pilgrimage politics, important issues such as the protection and management of sacred area It includes information. According to this information they contain; Mühimme of Rikâb, Mühimme of Army, Mühimme of Distric, Mühimme of Hidden, Mühimme of Egypt like has taken several names. Mühimme -i Mektume to are decisions which are kept top secret for the state registry. These notebooks Hijri held between the years 1788-1885 and 1203-1302 the number was Gregorian does not exceed it. By examining the Mühimme-i Mektum more fruitful notebooks, corruption made in the period, we can learn about banditry and penalties given to anyone. Key Words: Council of States, Mühimme Regristers, Mühimme-i Hiddden,Ottoman Empire, Complaint
Numbered 2 Mühimme-i Mektume Notebook (H. 1208/1211 M.1793/1797) assesment and transcription
Keywords: Tarih