ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARININ FİNANSAL OKURYAZARLIK DÜZEYİNİN ANALİZİ: MALATYA İLİ ÖRNEĞİ - BÜRKEK, NURAY (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüzde serbest piyasa ekonomisinin yaygınlaşması finansal araçların karmaşıklaşmasına finansal ürün ve hizmetlerin çeşitliliğine yol açmış bu da gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için bilginin önemini artırmıştır. Çünkü finansal ürün veya hizmet satın alırken finansal beceriye sahip kişiler kalite güvenlik sağlık ve satın alına bilirlik gibi faktörleri göz önünde bulunduran tasarrufa alışan harcamalarını kontrol eden ve birikimlerini doğru yatırım kanallarına yönlendiren finansal açıdan ölçülü bir tutum sergileyeceklerdir. Bu kişiler mikro ekonomik düzeyde kişisel finansın etkin yönetimine katkıda bulunurken ekonomik düzeyde de ülkelerin ekonomik büyümesinde ve gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Türkiye'de özellikle 2008 küresel finansal krizi sonrasında bireylerin finansal okuryazarlık düzeyi önem kazanmıştır. Bu nedenle finansal okuryazarlık konusunda birçok etkinlik ve eğitimler yapılmaktadır. Finansal okuryazarlık düzeyini yükseltmek için devlet ve bağımsız kurum ve kuruluşlar tarafından organize edilmektedir. Bireylerin okuryazarlığı ve finansal farkındalıklarının artırılması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesinde temel teşkil edecek noktalara değinilmesi ve etkili sonuçlar alınabilmesi için incelenen konu başlıklarına dikkat edilmelidir. Çalışmanın sonucunda bir bireyin finansal okuryazarlık veya finansal eğitim ile ilgili bilgi düzeyinin anlaşılmasına yardımcı olunmuştur.

Today, the spread of the free market economy has led to the complexity of financial instruments and the diversity of financial products and services, which has increased the importance of information for developed and developing countries. Because while purchasing financial products or services, people with financial skills will adopt a financially restrained attitude that takes into account factors such as quality, security, health and affordability, controls their spending, and directs their savings to the right investment channels. While these people contribute to the effective management of personal finance at the microeconomic level, they also play an important role in the economic growth and development of countries at the economic level. In Turkey, especially after the 2008 global financial crisis, the level of financial literacy of individuals has gained importance. For this reason, many activities and trainings are held on financial literacy. It is organized by the state and independent institutions and organizations to raise the level of financial literacy. It is necessary to increase the literacy and financial awareness of individuals. The aim of this study is to address the points that will be the basis for determining the level of financial literacy and to get effective results, attention should be paid to the topics examined. As a result of the study, an individual's financial literacy or financial education level of knowledge has been helped to understand.
Analysis of financial literacy level of private sector employees: The case of Malatya
Keywords: İşletme