ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA AMİGDALA VE HİPOKAMPUS HACİMLERİ - KAYA, ŞÜHEDA (Fırat Üniveristesi, 2016)
Anti sosyal kişilik bozukluğu (ASKB), 15 yaşından önce başlayan, yaygın bir anti sosyal davranış ve pişmanlık duymadan başka insanların haklarını çiğneme ile belirli bir bozukluktur. Çocukluk çağında davranım bozukluğu tanısı konan bu kişilere 18 yaşından sonra antisosyal kişilik bozukluğu tanısı koyulur. Kişilik bozuklukları arasında en güvenilir tanı konabilen anti sosyal kişilik bozukluğudur. Son yıllarda yapılan nörogörüntüleme çalışmalarında ASKB nin özellikleri ile ilişkili muhtemel anormallikler saptanmıştır. Biz bu çalışmada ASKB nin etyopatogenezini daha iyi anlayabilmek adına hastaların hipokampus ve amigdala hacim değişikliklerini araştırmayı hedeflendi. Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı'na başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören, DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre ASKB tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 20 hasta ile 20 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği (BrDÖ) , Buss-Perry Saldırganlık (BPSÖ) ölçeği, SCID I ve II uygulanmıştır. Hasta ve kontrol grubunda manyetik rezonans görüntüleme (MRG)kullanılarak sağ ve sol hipokampus ve amigdala volümetrik ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Biz bu çalışmada; ASKB li hastaların hem sağ hem de sol hipokampus ve amigdala hacimleri sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha düşük olduğu sonucunu elde ettik. Sosyodemografik özellikler karşılaştırıldığında ise elde ettiğimiz sonuçlar literatürle uyumluydu. Ölçek puanları ile volümetrik ölçümler karşılaştırıldığında ise anlamlı negatif sonuçlar elde edildi. Sonuç olarak hipokampus ve amigdalanın ASKB nin patofizyolojisi ile ilişkili olabileceği söylenebilir. Bu bölgelerin fonksiyonel özelliklerini inceleyen görüntüleme teknikleri ve bilişsel işlevleri inceleyen testlerin birlikte ele alındığı çalışmaların daha verimli sonuçlar ortaya koyacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Antisosyal kişilik bozukluğu, volüm, amigdala, hipokampus, MRG

Antisocial personality disorder (ASPD) is a particular disorder that starts before the age of 15, with a common anti-social behavior and breaks the rights of other people without regret. ASPD is diagnosed after 18 years of age for these people who are diagnosed as impaired behavior in their childhood. The most reliable diagnosis among personality disorders is ASPD. In recent years, neuroimaging studies have identified possible abnormalities associated with the characteristics of ASPS.In this study, we aimed to investigate the volume changes of hippocampus and amygdala in order to better understand the etiopathogenesis of ASPD. During the study, 20 patients who applied for The Department of Psychiatry at the Hospital of Fırat University and who received inpatient or outpatient treatment and diagnosed as ASPD according to DSM-IV-TR diagnostic criteria and who met the study criteria and 20 healthy control groups were included in the study.The patients were administered the sociodemographical data form ,the Beck Anxiety Scale , the Beck Depression Scale, the Barratt Impulsivity Scale, the Buss-Perry Aggression Scalescale, SCID I and II. Right and left hippocampus and amygdala volumetric measurements were performed in the patient and control group using magnetic resonance imaging (MRI). In this study; we obtained the results that both right and left hippocampus and amygdala volumes of ASPD patients were significantly lower when compared to healthy controls. When the sociodemographic characteristics were compared, the results obtained were in accordance with the literature. When we compared the scale scores with the volumetric measurements, the resultswe obtained significant negative results. As a result, it can be said that the hippocampus and amygdala may be related to the pathophysiology of ASPD. It is thought that the studies that are carried out together with the imaging techniques that overlook the functional properties of these regions and the cognitive function tests will give more efficient results. Key Words: Antisocial personality disorder, Volume, Amygdala, Hippocampus, MRI
Amygdala and hippocampal volumes in patient with antisocial personality disorder
Keywords: Psikiyatri