BIOETHICAL ARGUMENTS IN JEANETTE WINTERSON'S FRANKISSSTEIN: A LOVE STORY - ÖZKAN, SALİH (Fırat Üniveristesi, 2022)
Biyoteknolojik gelişmeler, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra toplum genelinde çeşitli kaygılara yol açmış ve bunun sonucunda bu biyoteknolojik gelişmelerin oluşturduğu kaygıları tartışmak adına biyoetik adında yeni bir çalışma alanı ortaya çıkmıştır. Bu alan, aynı zamanda edebi eserlerde yer alan biyoteknolojik çalışmalara ilişkin tartışmalardan da büyük ölçüde etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı, Jeanette Winterson'un 2019'da yayımlanan Frankissstein: Bir Aşk Hikayesi adlı romanının bu tartışmalara kaynak olabileceğini göstermektir. Bu çalışma giriş ve sonuç bölümleri dışında üç ana bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın ilk bölümünde biyoetik ve biyoetik ilkeler hakkında bazı bilgiler verilmektedir. Biyoetikçiler için edebi eserlerin önemi de bu bölümde ele alınmaktadır. Daha sonra ikinci bölümde Frankissstein: Bir Aşk Hikayesi'nde ele alınan biyoetik kaygılar tartışılmaktadır. İkinci bölüm, romanda bulunan her biri farklı biyoetik kaygıya adanmış yedi bölümden oluşmaktadır ve romanda nasıl tartışıldığına değinmeden önce bu kaygılar hakkında bazı teorik bilgiler sunmaktadır. Son bölüm, Victor Frankenstein ve Victor Stein'ın biyoetik sorumluluklarını ihmal etme sebeplerini ele almaktadır. Bu çalışma bu doğrultuda, bir edebiyat eserinde biyoetik farkındalığın nasıl ortaya konulduğunu irdelemeyi amaçlamaktadır.

Biotechnological developments caused various concerns in society after the Second World War, and as a result, a new field of study called bioethics has emerged to discuss the concerns created by these biotechnological developments. This field is also heavily influenced by the arguments regarding biotechnological concerns in literary works. The aim of this study is to show that Frankissstein: A Love Story, published in 2019 by Jeanette Winterson, can be a reference for these bioethical discussions. This study consists of three main chapters, except for the introduction and conclusion parts. The first chapter of this study introduces some information about bioethics and bioethical principles. The importance of literary works for bioethicists is also taken into consideration in this chapter. Then the bioethical concerns addressed in Frankissstein: A Love Story are discussed in the second chapter. The second chapter includes seven parts each dedicated to a different bioethical concern found in the novel, and it introduces some theoretical information about these concerns before addressing how they are discussed in the novel. The final chapter deals with the reasons why the bioethical responsibilities are neglected by Victor Frankenstein and Victor Stein. By doing so, this study aims to investigate how bioethical awareness is revealed in a literary work.
Jeanette Winterson'ın Frankissstein: Bir Aşk Hikayesi'nde biyoetik tartışmalar
Keywords: İngiliz Dili ve Edebiyatı