Investigation of Serum Lipoprotein(a) and Paraoxonase Activitiy Levels in Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus (type 2) Patients with and without Diabetic Complications - Gürsu, M. Ferit; Özdin, Mehmet (Fırat University, 2002)
Objective: The aim of present study was to investigate the effects of lipoprotein(a) levels on the activity of paraoxonase which prevents development of atherosclerosis in type 2 NIDDM patients with and without complications. Materials and Methods: The patients were divided into two groups, with and without complications. The groups consisted of from patients without complications (n=17) 16 patients with complications and control group was consisted of 20 male subjects. Lp(a) levels and PON 1 concentrations and activity were determined in all three groups. Results: Serum Lp(a) levels were significantly higher and PON 1 activity was significantly lower (p

Amaç: Bu çalışmamızın amacı, komplikasyonlu ve komplikasyonsuz insüline bağımlı olmayan diabetes mellituslu (NIDDM) hastalarda, serum lipoprotein(a) (Lp(a)) düzeylerinin ateroskleroz gelişimini engelleyen paraoksonaz (PON 1) aktivitesi üzerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Diyabetes mellituslu (DM) hastalar komplikasyonsuz (n=17) ve komplikasyonlu (n=16) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır, kontrol grubu tamamı erkek olan 20 kişiden oluşmaktadır. Her üç grupta da hem Lp(a) düzeyleri hem de PON konsantrasyonu ve aktiviteleri belirlenmiştir. Bulgular: Serum Lp(a) düzeyleri komplikasyonlu NIDDM'li grupta anlamlı olarak yüksek bulunurken PON1 aktiviteleri komplikasyonlu NIDDM'li grupta istatistiksel olarak anlamlı düşme göstermiştir (p0.05). DM'lilerde Lp(a)'nın serum konsantrasyonları ile PON aktivitesi arasında yüksek bir korelasyon mevcut olmaması diyabetik aterojeniteden Lp(a)'nın daha sorumlu olduğu fikrini ortaya çıkarmaktadır. Sonuç: Komplikasyonlu diyabetik olgularda serum Lp(a)'nın düzeyinin artması ve PON1 aktivitesinin azalması, diyabetin iyi regüle edilip komplikasyonlarının önlenmesini gerektirmektedir. Organofosfatlara karşı primer defanstan sorumlu olan PON'daki glikolizasyonun artması diyabetiklerde pestisitler gibi organik fosfor zehirlenmelerine hassasiyetin artmasını daha güçlü bir ihtimal haline getirmektedir.
LİPOPROTEİN (A) DÜZEYLERİ İLE PARAOKSONAZ (PON 1) AKTİVİTELERİNİN KOMPLİKASYONLU VE KOMPLİKASYONSUZ TİP 2 DİYABETİK (NIDDM) HASTALARDA ARAŞTIRILMASI