VERİLEN BİR MAKALE İÇİN YAZAR PROFİLİNE DAYALI DERGİLERİ TAVSİYE ETME - BAYRAKTAR, MEHMET YAŞAR (Fırat Üniveristesi, 2023)
Makale yayın sürecinde, makaleye uygun dergi bulma işlemi, makalenin disiplinler arası olması ve birçok konu başlığını içermesi açısından belirlenmesi güç ve zaman alıcı olmaktadır. Makaleye yakın konularda birçok yayının olması ve hangisinin yazarın profiline/uzmanlık-alanına veya yazarın belirlediği kriterlere uygun dergi bulma karmaşıklığı daha da artırmaktadır. Genellikle birçok makalenin ret edilmesinin sebebi henüz akademik altyapı ve yazarlık kabiliyeti gelişmeden etki-değeri (impact-factor) yüksek dergilerin seçilmesi veya makalenin kapsamına uygun olmayan dergilere gönderilmesidir. Ayrıca, dergideki makalelerin konuları yıllara bağlı olarak değişmekte ve buna bağlı olarak derginin kabul ettiği içerik değişkenlik gösterebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, aday makalenin yazar profiline ve makaleye uygun dergileri bulmayı otomatikleştirmektir. Böylece yazarın dergi arama süresini iyileştirerek hem zamandan tasarruf edecek hem de kapsam dışı veya yazara uygun olmama durumu elimine edilecektir. Makalenin yazarı birden fazla kişi ise bu profillere uygun dergi seçilecek ve makalenin kabul edilebilme olasılığı artırılabilecektir. Uygun dergi aranırken, dergilerin kabul oranları, indekste olup olmadığı, kabul edilme olasılığı ve basım zamanı süreçleri göz önüne alınacaktır. Gerçek veri kümeleri üzerinde yapılan deneysel sonuçlar, önerilen yöntemin diğer yöntemlere göre üstünlüğünü ve uygulanabilirliğini göstermektedir.

Finding the right journal for a manuscript to be submitted is difficult and often time-consuming because authors take into account some criteria while searching for the appropriate journal for their manuscript. One of the most important criteria is the content similarity of the journals and manuscript. For this purpose, the subject of the manuscript should be in accordance with the scope of the journal. Also, the manuscript content should be closed to the journals' trend for higher chance of acceptance. Second criterion is to take into account the impact-factor, acceptance-rate, review-time and publishing houses of the journal, which are suitable for the author's past publication profile. In this study, a novel method is proposed in which both the content of the article and the author / authors profile are considered together to find the appropriate journal. To the best of our knowledge, this is the first effort in this direction. Experimental results conducted on real data sets have shown that the proposed method is applicable and performs high accuracy values.
User- profile-based journal recommendation for a given manuscript
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol