TÜRKİYE'DE YAŞANAN TERÖR OLAYLARI'NIN SAVUNMA HARCAMALARI ÜZERİNE ETKİLERİ - DEMİR, ESMA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Terör kavramı Fransız Devrimi sırasında ortaya çıkmış olsa da bu dönemden önce de terörizm olarak değerlendirilebilecek şiddet eylemlerine rastlanılmış ve terör kavramı üzerine herhangi bir fikir birliğine varılamamış olması nedeniyle mücadele etmek oldukça güç olmuştur. Özellikle 11 Eylül saldırıları sonrası dünyanın teröre bakış açısı değişmiş ve mücadele yönünde adımlar artmaya başlamıştır. Bir ülkenin varlığının devamı için de askeri yapılanma içerisine girmesine ve savunma harcaması yapmasına bağlıdır. Terör tehditleri de ülkelerin varlığını tehdit etmekte ve güvenlik önlemlerini artırmaya ve savunma harcamalarını yeniden düzenlemeye zorlamaktadır. Ülkede terör olaylarının artması güvenlik ihtiyacının karşılanmaması şeklinde bir zafiyet doğurmakta ve bu ihtiyacın karşılanması, genellikle askeri ekipman alımları, sınır güvenliği, istihbarat faaliyetleri ve terörle mücadele operasyonları şeklinde olurken bu faaliyetlere ayrılan kaynakların da artmasına neden olmaktadır. Terör, ülkelerin savunma politikaları ve bütçelerinde önemli değişimlere yol açan bir faktördür. Bu nedenle, terörün ekonomik etkileri yalnızca savunma sektöründe değil, genel kamu politikalarında da hissedilir. Etkili bir terörle mücadele stratejisi, hem güvenlik ihtiyaçlarını karşılamayı hem de ekonomik sürdürülebilirliği sağlamayı hedeflemelidir. Uzun yıllardan beridir de terörle mücadele eden Türkiye için savunma harcamaları yapmak zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışmanın amacı ülkemizde yaşanan terör olaylarının savunma harcamalarına etkisinin olup olmadığını tespit etmek olup, Türkiye'de terör algısı, meydana gelen terör eylemleri, savunma sanayinin gelişim süreci incelenmiştir. Terör ve savunma Türkiye ve dünya şeklinde karşılanarak incelenmiş ve literatür taramasıyla terör olayları ve savunma harcamaları ilişkisi değerlendirilmiştir.

While the concept of terrorism emerged during the French Revolution, violent acts that could be considered terrorism were encountered before this period, and the lack of consensus on the concept made combating it quite difficult. Especially after the September 11th attacks, the world's perspective on terrorism shifted, and efforts to combat it began to increase. A country's continued existence depends on its military establishment and defense spending. Terrorist threats also threaten the very existence of countries, forcing them to increase security measures and reorganize defense spending. An increase in terrorist incidents within a country creates a vulnerability in the form of unmet security needs. Meeting these needs generally involves military equipment purchases, border security, intelligence activities, and counterterrorism operations, which in turn leads to increased resources allocated to these activities. Terrorism is a factor that leads to significant shifts in countries' defense policies and budgets. Therefore, the economic impact of terrorism is felt not only in the defense sector but also in general public policies. An effective counterterrorism strategy should aim to both meet security needs and ensure economic sustainability. Defense spending has become essential for Turkey, which has been fighting terrorism for many years. The purpose of this study is to determine whether terrorist incidents in our country have impacted defense spending. The perception of terrorism in Türkiye, the terrorist acts that have occurred, and the development of the defense industry are examined. Terrorism and defense are examined in Turkey and globally, and the relationship between terrorist incidents and defense spending is evaluated through a literature review.
The effects of terrorist incidents in Turkey on defense expenditures
Keywords: Maliye