Silaj katkı maddelerinin silolama sırasında ve silajlarda fermentasyon ürünleri ile mikroorganizmik değişim üzerine etkisi - Şahin, Kazım; Çelık, Sait; Güler, Talat; Şahin, Nurhan; Çerçı, I. Halil (My University, 1997)
Bu çalışmada, silajlık mısırın 8 (0,2,4,8) günlük siloma süresi sırasında, katkı maddelerinin mikrobiyel üreme, fermentasyon seyri ile 45 gün sonra açılan silajlardaki fermentasyon ürünleri, besin madde bileşimleri ve kuru maddenin in vitro sindirilme derecesi araştırılmıştır. Silajlık mısıra aist katılmayan grup Kontrol (K), %8 AİV çözeltisi katılan grup AİV (AİV), % 5 formik asit katılan grup Formik asit (F) ve %5 HCI katîlan grup da HCI (H) grubunu oluşturmuştur. Silolama periyodu boyunca fermentasyon ürünlerinde asetik asit ve amonyak düzeylerinde, deneme gruplarına göre kontrol grubuna daha fazla bir artış tespit edilirken, toplam aerob bakteri ve küf sayısında ise bir düşüş tespit edilmiştir. Katkı maddesi ilave edilen silajlarda laktik asit, asetik asit ve amonyak düzeyleri kontrol grubuna göre daha düşük, bua karşılık, toplam aerob bakteri ve küf sayıları ise kontrol grubunda diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.01). Silajlarda kuru madde, ham kül, ham yağ düzeyleri arasında bir fark tespit edilmezken (p>0.05) organik madde, ham protein ve azotsuz öz madde düzeyleri asit ilave edilen gruplarda kontrol grubuna göre daha yüksek bulunurken, r(p<0.05), ham selüloz düzeyi ise kontrol grubunda daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Silajlarda kuru maddenin in vitro sindirilme derecesi K, AİV, F ve H gruplarında sırası ile %61.76,64.83, 65.21 olduğu tespit edilmiştir. Gruplar arasındaki fark da istatistiksel olarak önemli çıkmıştır (p<0.05).
Keywords: Mısır silajı; yem katkı maddeleri; sindirilebilirlik; küfler; dolum dönemi; fermentasyon ürünleri; bakteriler